Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comisia municipală pentru protecția copilului aflat în dificultate s-a întrunit în ședință

   2144

Viceprimarul Angela Cutaseivici a prezidat miercuri ședința Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate, unde au fost examinate 26 de dosare care vizează soluționarea problemelor minorilor. Astfel, autoritatea de profil a decis plasarea în Serviciul de tutelă/curatelă a 9 copii, cu acordarea indemnizației unice, lunare și zilnice de stat, ce au statut de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil rămas fără ocrotire părintească.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost audiat raportul și planul Serviciului social de asistență parentală profesionistă (SSAP). Tot aici au fost examinate mai multe subiecte referitor la: activitatea Serviciului de asistență parentală profesionistă; aprobarea plasamentului planificat în Serviciul de tutelă/curatelă în familia extinsă sau persoane terțe; plasamentul în instituții de tip rezidențial, aprobarea asistenților parentali profesioniști, încetarea plasamentului în instituții rezidențiale din motivul reintegrării în familia extinsă/biologică etc.

Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că întrunirea periodică a celor 5 entități structurale de profil, alături de Serviciul asistență socială profesionistă, permit identificarea nevoilor copiilor aflați în dificultate, pentru a le oferi sprijinul necesar în timp util.

Pe parcursul anului 2020, Comisia de profil a decis acordarea ajutorului bănesc pentru 844 familii, cu 1790 copii, în cadrul Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii. De asemenea, s-a decis înscrierea a 19 copii în Serviciul creșă din cadrul Centrului municipal de plasament și reabilitare a copiilor de vârstă fragedă. Mai mult, au fost examinate 43 de cazuri cu privire la dezinstituționalizarea minorilor din serviciile de tip rezidențial, cu ulterioara reintegrare în familia biologică sau extinsă și a fost stabilit plasamentul planificat în Serviciul de tutelă/curatelă pentru 81 de copii.

Comisia pentru protecția copilului aflat în dificultate este organul abilitat cu dreptul de a elibera avizul pentru aprobarea măsurilor de sprijin familial în scopul depășirii situațiilor de risc și al prevenirii separării copilului de familie, precum și a măsurilor de protecție a copilului separat de părinți. Aceasta activează în baza deciziei CMC nr. 2/9 din 20.11.2019.