Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • APL Chișinău îndeamnă cetățenii municipiului la responsabilitate pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19, în contextul infectărilor aflate în creștere și a sistemului medical la limită

APL Chișinău îndeamnă cetățenii municipiului la responsabilitate pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19, în contextul infectărilor aflate în creștere și a sistemului medical la limită

   2319

Primăria Chișinău face apel către cetățenii orașului și a suburbiilor, de a  trata cu responsabilitate situația pandemică prin COVID-19 și de a respecta măsurile de protecție impuse de autorități. Spitalele municipale sunt asigurate cu toate cele necesare: mijloace de protecție, preparate antivirale, dezinfectanți, însă capacitatea instituțiilor este la limită. Astăzi au fost activate 65 de paturi noi la Centrul COVID-19, din cele 200 anunțate anterior.

Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței operative săptămânale.

Primarul general, Ion Ceban, a dat asigurări că autoritățile locale fac tot posibilul pentru a face față situației pandemice prin COVID, inclusiv prin completarea de locuri noi în spitale, pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni. Astfel, în perioada următoare se prevede amenajarea unei secții în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, cu 130 de paturi.

Edilul a venit cu un mesaj de încurajare pentru medici, să reziste în activitatea lor, pentru tratarea pacienților, deși situația nu este una ușoară. Totodată, cetățenii au fost chemați să fie mai responsabili, inclusiv cei care decid să frecventeze cluburile de noapte.

În context, primarul general a subliniat că pentru prevenirea infectărilor, vor fi desfășurate în continuare controale inopinate în cluburi, discoteci etc., astfel ca cei care încalcă măsurile impuse, să fie atrași la răspundere contravențională. Mai mult, municipalitatea a avut un dialog cu reprezentanții HORECA, unde li s-a solicitat să evite desfășurarea evenimentelor corporative cu prilejul Crăciunului și Revelionului.

La rândul său, Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate a informat că în prezent, la nivelul municipiului Chișinău, sunt înregistrate cca 45 mii de cazuri de infecții COVID, dintre care cca 36 mii de cazuri au fost recuperate sau 80%. Potrivit sursei citate, în luna noiembrie, a.c., incidența îmbolnăvirilor prin COVID-19 la 100 mii populație este în creștere față de luna precedentă. „În prezent sunt afectate aceleași grupe de vârstă, dar, din păcate, se mențin cazurile cu forme medii și medii-grave", a spus Tatiana Bucearschi.

Deoarece spitalele municipale și republicane nu mai au locuri libere pentru pacienții cu coronavirus, conducerea SCM „Sfânta Treime"  a decis activarea a 65 de paturi la Centrul COVID Chișinău.

În perioada: 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021, în municipiul Chișinău este declarată stare de urgență în sănătatea publică. Astfel, rămân în vigoare toate recomandările făcute și măsurile stabilite de autorități, pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19.