În Chișinău se menține gradul de alertă „Cod Roşu" privind riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2

   2647

Primăria municipiului Chișinău informează că toate instituțiile medicale din capitală implicate în tratarea persoanelor testate pozitiv cu noul tip de coronavirus, sunt asigurate cu preparate antivirale și mijloace de protecție necesare eficiente. Totodată, autoritățile publice locale monitorizează constant situația epidemiologică în scopul suplimentării locurilor pentru bolnavii de COVID-19.

Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, a informat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale că situația privind infecția cu COVID-19 pe teritoriul municipiului rămâne în continuare alarmantă, fiind menținut gradul de alertă în sănătate COD ROȘU.

Astfel, săptămânal, Direcția generală asistență socială și sănătate, în comun cu directorii instituțiilor medicale și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, monitorizează situația privind gestionarea locurilor dedicate numărului de pacienți testați pozitiv pe teritoriul municipiului Chișinău.

De asemenea, municipalitatea monitorizează gradul de răspândire a altor viruși gripali, viroze și infecții respiratorii. Potrivit datelor prezentate în comparație cu aceeași perioada a anului trecut, predomina o descreștere.

Primăria municipiului Chișinău reiterează despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecției cu noul coronavirus COVID-19, după cum urmează:

  • respectarea regulilor de igienă respiratorie prin purtarea obligatorie a măştilor în transportul public, în spaţiile comerciale şi în spaţiile publice închise, inclusiv și în spațiile publice deschise, în situaţia în care nu poate fi respectată distanţa socială/fizică, iar masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
  • respectarea distanţei sociale/fizice între persoane de minim 1 (unu) metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei distanţe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabileşte regimul respectiv.

Autoritățile publice locale precizează că nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru tragere la răspundere a persoanelor vinovate.