Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primarul general, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu specialiști din Rusia pe subiectul elaborării Planului de amenjare a teritoriului municipiului Chișinău

Primarul general, Ion Ceban, a avut o întrevedere cu specialiști din Rusia pe subiectul elaborării Planului de amenjare a teritoriului municipiului Chișinău

   2503

Primarul general, Ion Ceban, a avut astăzi o discuție tematică cu reprezentanții Asociației „Master's Plan" din Moscova, membrii ai grupului de lucru format din specialiști în domeniu, care vor acorda sprijin autorităților locale în elaborarea Planului de amenajare a teritoriului (PAT) municipiului Chișinău.     

Discuțiile dintre părți s-au axat pe subiectul legat de convocarea echipei de lucru, care va da start activităților în cadrul primei etape, pentru acumularea informațiilor legate de elaborarea PAT și a Planului Urbanistic General (PUG).   

La eveniment au mai participat: viceprimarii de ramură, Victor Chironda și Ilie Ceban,  precum și arhitectul-șef al orașului, Svetlana Dogotaru.

Astfel, pe parcursul săptămânii curente vor fi organizate ședințe de lucru, interviuri, anchete cu participarea experților ruși și reprezentanții companiilor de construcții, ai domeniului HoReCa, ai societăţii civile, dar şi cu primarii localităților suburbane și autorităţile municipale, pentru a fi cooptați în acest proiect extrem de important pentru Chişinău.

În cadrul următoarei etape vor fi realizate studii privind situația existentă atât la nivel de documentație, informații despre oraș, zonele limitrofe, localitățile suburbane, precum și a raioanelor învecinate cu municipiul Chișinău. Se vor colecta informații referitor la infrastructura tehnico-edilitară, socială și economică. 

Edilul capitalei a menționat că în baza analizelor efectuate vor fi elaborate propuneri de dezvoltare strategică și stabilire a principalelor direcții de dezvoltare a municipiului Chișinău, având ca scop creșterea economică și renovarea infrastructurii per ansamblu. „De asemenea, ne-am trasat ca obiectiv de bază elaborarea planului de mobilitate urbană atât pe partea de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi pietonale, cât şi pentru biciclişti", a precizat Ion Ceban.

La rândul lor, experții ruși au declarat că vor veni cu soluțiile care sunt cele mai importante și primordiale la etapa actuală pentru Chișinău. Iar principiile după care va fi elaborată documentația urbanistică sunt de fapt mecanismele eficiente de punere în aplicare și funcționalitatea planurilor de dezvoltare a urbei.

Activitățile de elaborare a PUG și PAT vor fi executate în câteva etape, iar în calitate de Proiectant General Coordonator al celor două planuri urbanistice a fost desemnat Î.M. IMP „CHIȘINĂUPROIECT". Serviciile pentru elaborarea documentației sunt oferite de către două companii de profil din România și Rusia, gratuit, prin sponsorizare.