Finalizarea concursului municipal pentru elevi „Pușkin în Basarabia"

   1684

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi s-a încheiat etapa municipală a Concursului „Pușkin în Basarabia", care  a avut drept scop popularizarea operelor scrise de marele poet rus, în perioada aflării sale în Basarabia.

Elevii din clasele primare au participat la proba de desen, iar cei din ciclul gimnazial și liceal, la cea de prezentare a unor scenete video și/sau recital de poezii. Concursul a fost lansat pe 5 iunie, a.c., în ziua de naștere a lui Alexandr Pușkin și a prevăzut două etape: locală și municipală.

La proba de desene, pentru elevii din clasele: I-IV, au participat 30 de copii din 10 instituții școlare, iar cea de scenete și/sau recital de poezie au fost expuse 13 filmulețe create de școlarii din 10 instituții. Totodată, 108 elevi din 28 de școli au participat cu recitaluri de poezii.

Primarul general, Ion Ceban, a vizitat Casa-muzeu „A. Pușkin", când se împlinesc 200 de ani de la sosirea poetului la Chișinău. Edilul a declarat că aflarea în preajma instituției de cultură i-a adus aminte de copilărie, când vizita mai des Casa-muzeu „A. Pușkin", care se afla aproape de locuința lor. „Acest monument de istorie trebuie să fie amenajat și păstrat, pentru că reprezintă o valoare de însemnătate națională. Iar municipalitatea va contribui în funcție de necesități", a menționat Ion Ceban.

Alexandr Pușkin este considerat cel mai mare poet rus și fondator al realismului în literatura rusă. În anul 1820 poetul a fost exilat la Chișinău, unde s-a aflat timp de 3 ani. În centrul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare" din Chișinău se află monumentul lui Pușkin, inaugurat în anul 1885. An de an, de ziua sa, admiratorii creației poetului rus depun flori la acest monument.