Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Stadiul lucrărilor de amenajare a stației de tratare a levigatului de la poligonul municipal de deșeuri

   2119

Primăria municipiului Chișinău informează că lucrările de construcție a stației de tratare a levigatului produs din deșeuri menajere solide, stocate la poligonul municipal din comuna Țînțăreni, se desfășoară conform graficului aprobat. Activitățile pe șantier sunt realizate în proporție de 50 la sută.

Stația va avea o capacitate de 150m³/zi și va asigura filtrarea lichidului fermentat de la gunoiște. Ca rezultat vor fi reduși indicii de poluare a mediului (se vor obține deșeuri solide și apă tehnică).

Până în prezent, au fost executate lucrări de drenaj a peretelui de sprijin, betonarea fundației încăperii pentru personalul de deservire a stației, construcția îngrădirii cisternei cu acid sulfuric, precum și alte lucrări conform proiectului aprobat.

Costul proiectului este de circa 30 de mil. de lei, dintre care 11,8 mil.lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului. Punerea în funcțiune a noii stații de tratare a levigatului este planificată pentru finele anului 2020.

E de menționat că anterior a fost pusă în funcțiune stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște din capitală, amplasată pe str. Uzinelor, 205/2. Respectivul utilaj este unul mobil, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.