Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reluarea activității instituțiilor de învățământ din capitală

   2495

Primăria municipiului Chișinău informează că din 1 septembrie, a.c., va fi realută activitatea instituțiilor de învățământ din capitală. O decizie în acest sens a fost aprobată luni, 31 august, curent, de aleșii locali.

Informația privind începerea noului an de studii a fost prezentată, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului municipal Chișinău, de viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

Astfel, 130 de grădinițe din cele 131 din municipiul Chișinău și 145 de școli și licee din totalul de 148 de instituții de învățământ din capitală - sunt pregătite pentru a primi copii în noul an școlar, potrivit Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Fiecare instituție și-a ales modelul după care va activa.

Raportul de autoevaluare pentru Creșa-grădiniță nr. 54 (4 grupe), sector Buiucani, nu este coordonat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, din lipsă de personal necesar. Totodată, 3 instituții de învățământ din suburbile municipiului Chișinău: Gimnaziul nr.51 (Vatra), Gimnaziul 99 „Gh. Madan" (Trușeni), Gimnaziul Trușeni, vor fi astăzi evaluate repetat.

Inițial, la grădinițe vor merge copiii din grupele preșcolare, după care, treptat vor veni și ceilalți din grupele mai mici de până la 4 ani.

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că toate instituțiile sunt dotate cu toate cele necesare din punct de vedere a alimentației publice. „A fost gândit ca până în data de 7 septembrie să nu fie alimentați copiii la școală. Iar după data de 7, copiii să primească la pachet mâncarea în sala de mese. Treptat să se revenă la alimentația obișnuită a copiilor. Procesul alimentar al copiilor nu este periculos, ne-au spus specialiștii. Potrivit acestora, copiii trebuie să fie alimentați sănătos, dar trebuie evitată aglomerația", a conchis edilul capitalei.

De asemenea, odată cu reluarea procesului de studii, activitatea instituțiilor de învățământ din municipiu se va desfășura conform prevederilor „Instrucțiunii privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice şi private în contextul epidemiologic al COVID-19 ".

În procesul de studii, elevii, profesorii, părinții, dar și alte părți implicate direct, vor ține cont de următoarele recomandări: 

1.     Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.

2.     Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.

3.     Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabiliteevitând aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.

4.     Își vor spăla mâinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.

5.     Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.

6.     Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.

7.     Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.

8.     Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.

9.     Vor face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.

10.                        Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 oC, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.

11.                        În cazul în care se depistează că rezultatul testului la Covid-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.

12.                        Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19, acasă și în locurile publice.

13.                        Se recomandă tuturor elevilor să evite locurilor publice aglomerate.  

De menționat că, redeschiderea acestora se va efectua doar cu avizul pozitiv al Centrului de Sănătate Publică Chișinău și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.