Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Raportul grupului de lucru în vederea elucidării circumstanțelor apariției mirosului în municipiul Chișinău

   2965

Mirosul neplăcut în capitală a apărut în urma deversărilor de ape reziduale în sistemul public de canalizare care depășesc valorile de concentrații maxime admisibile de substanțe nocive. Constatările se regăsesc în Raportul grupului de lucru creat prin Dispoziția Primarului General, Ion Ceban, din 20 august 2020, în vederea elucidării circumstanțelor apariției mirosului în municipiul Chișinău, sursei, cauzelor precum și identificarea persoanelor responsabile.

Potrivit grupului de lucru, apele utilizate în procesul tehnologic de către unii agenții economici, sunt revărsate în sistemul public de canalizare fără a fi efectuată preepurarea acestora. De menționat că, agenții economici, indiferent de forma de proprietate, care evacuează ape uzate, sunt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite, înainte de deversarea lor în rețeaua publică de canalizare.

Astfel, s-a constat că, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a făcut uz de pârghiile legale pentru a interveni prin suspendarea furnizării serviciilor către consumatorii care nu au respectat reglementările în vigoare.

În urma controalelor inopinate la mai multe întreprinderi ale agenților economici în scopul prelevării probelor de ape, concentrațiile maxime admisibile de substanțe nocive au scăzut.

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat autorităților de profil ca până la sfârșitul acestei săptămâni să fie identificate și sancționate, inclusiv demise, persoanele care se fac responsabile de situația creată. Totodată, agenții economici care nu se vor conforma legislației, riscă să fie debranșați de la sistemul de apeduct și canalizare publică.

În concluzie, grupul de lucru propune crearea unei Comisii de control cu participarea funcționarilor din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Chișinău, Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, Agenției de Mediu, Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Agenției Naționale Siguranța Alimentelor, Serviciul de Informații și Securitate, S.A ”Apă-Canal Chișinău, Direcției General Locativ Comunale și Amenajare a primăriei mun. Chișinău, precum și a unui reprezentant din cadrul Inspectoratului de poliției în vederea asigurării ordinii publice. În baza constatărilor Comisiei de control, Primăria municipiului Chișinău va sesiza Procuratura Generală.

Raportul Grupului de Lucru 2.1 by Primăria Chișinău on Scribd