Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general a inspectat lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și str. A. Pușkin

   2639

Primarul general, Ion Ceban a inspectat lucrările de reparație a trotuarelor pe străzile Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin, tronsonul cuprins între străzile A. Mateevici și Ierusalim, care durează deja de peste o săptămână.

În prezent, pe teren lucrează 6 echipe de muncitori, iar de luni, pentru urgentarea activităților, vor fi implicate 8 echipe. Totodată, e de menționat că lucrările sunt organizate pe etape, pentru a nu incomoda deplasarea pietonilor pe stradă.

Edilul capitalei a menționat că proiectul prevede intervenții și asupra spațiilor verzi de pe trotuare, astfel că serviciile de profil vor curăța sau tăia arborii care sunt bolnavi sau care afectează lucrările de amenajare a teritoriului. „Vom avea grijă să plantăm în loc arbori tineri, care se vor încadra armonios cu elementele noi, ce urmează a fi amenajate", a precizat Ion Ceban.

Primarul a mai ținut să remarce că prin proiectul de reabilitare a trotuarelor pe străzile  Mitropolit Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin, autoritățile locale își doresc să ofere mai mult confort cetățenilor care traversează centrul istoric al urbei, dar și un cadou tuturor chișinăuienilor de Hramul orașului.

Amintim că reabilitarea trotuarelor pe cele 2 artere din nucleul istoric al orașului vizează lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor și a zonelor verzi, reabilitarea iluminatului public stradal, rampe de acces în preajma trecerilor pietonale, pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant sau părinți cu copii în căruțuri, pavaj tactil. De asemenea, pe spațiile pietonale vor fi amenajate vaze de flori și alte elemente decorative urbane, iar pe anumite porțiuni vor fi amenajate locuri pentru parcări auto.  

Conform proiectului, urmează a fi reabilitate 44 de mii de metri pătrați de trotuare, care vor fi pavate în alb și negru. Totodată, pe fațadele a 10 edificii de importanță istorică și monumente amplasate pe cele două străzi, va fi instalat iluminat decorativ. Finalizarea lucrărilor este prevăzută către data de 14 octombrie, sărbătoarea Hramului orașului Chișinău.

Costul proiectului de reabilitare a trotuarelor în perimetrul celor două străzi este de 22,8 milioane de lei, bani alocați de Guvern, la inițiativa șefului statului, inclusiv suport oferit din partea mai multor agenți economici.