Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conceptul privind desfășurarea comerțului stradal pe teritoriul orașului a fost transmis spre aprobare Consiliului municipal

   1969

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectul Conceptului de desfășurare a comerțului stradal pe teritoriul municipiului Chișinău a fost transmis spre examinare și aprobare Consiliului municipal Chișinău. Ulterior, în baza Conceptului, va fi aprobat Regulamentul privind desfășurarea concursurilor pentru obținerea locurilor de amplasare a punctelor de comerț stradal, iar spre sfârșitul lunii septembrie, a.c., municipalitatea va putea desfășura licitațiile pentru dreptul de organizare a comerțului stradal pe teritoriul municipiului Chișinău. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale a Primăriei.

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat precizări referitor la măsurile întreprinse de autoritățile publice locale, în contextul desfășurării comerțului ambulant stradal, ca urmare a apariției diferitor interpretări a problemei în mass media. „Vom interveni în continuare asupra cazurilor de amplasare ilegală a gheretelor pe spațiul public. Și nu-mi doresc ca reprezentanții municipalității: pretori, viceprimari etc. să fie învinuiți de protecționism sau favoritism", a subliniat edilul. Totodată, Ion Ceban, a solicitat responsabililor prezentarea informației actualizate despre numărul gheretelor evacuate de pe străzi în ultima jumătate de an.

În aceeași ordine de idei, viceprimarul Inga Ionesii a precizat că desfășurarea comerțului stradal în perioada estivală curentă este reglementat prin dispoziția Primarului General, astfel că amplasările pentru respectiva activitate au fost revizuite, iar numărul de unități a fost redus. „Faptul că în anumite spații au apărut gherete cu cafea și înghețată nu înseamnă că acestea au fost amplasate ilegal sau că au apărut de la sine", a menționat viceprimarul de ramură.

De asemenea, Inga Ionesii a chemat cetățenii și ONG-urile preocupate de aspectul orașului și organizarea comerțului stradal, să vină cu propuneri în acest sens, de care autoritățile locale vor ține cont la elaborarea criteriilor privind aspectul gheretelor și locațiile de amplasa a acestora, pentru ca din luna septembrie 2020, Primăria să aibă aprobate reguli clare pe acest aspect care vor trebui respectate de toți actorii implicați în proces.