• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Din 1 iulie, a.c., centrele comerciale și piețele din municipiul Chișinău vor activa cu program obișnuit, însă cu respectarea în continuare a măsurilor de prevenire și protecție contra COVID-19

Din 1 iulie, a.c., centrele comerciale și piețele din municipiul Chișinău vor activa cu program obișnuit, însă cu respectarea în continuare a măsurilor de prevenire și protecție contra COVID-19

   2251

Primăria municipiului Chișinău informează că din 1 iulie 2020, piețele din municipiul Chișinău vor activa cu program stabilit, de la 05:00 până la 19:00, inclusiv în zilele de odihnă, cu interzicerea comerțului ambulant în preajma lor. Totodată, zilele de luni vor fi sanitare pentru toate piețele din municipiul Chișinău, indiferent de forma de proprietate. De asemenea, se interzice accesul copiilor până la 7 ani în toate piețele de pe teritoriul municipiului, iar administratorii vor asigura realizarea acestei prevederi prin controlul riguros la punctele de intrare în zonele de comerț menționate.

Aceste și alte prevederi privind activitatea în capitală, în contextul evoluției pandemiei COVID-19, se conțin în Hotărârea nr. 11 din 29 iunie 2020 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. 

Potrivit documentului, tot din 1 iulie, a.c., centrele comerciale din municipiul Chișinău și unitățile comerciale specializate din cadrul acestora (cu excepția cinematografelor și centrelor de agrement amplasate în incinta acestora), vor activa cu program obișnuit, cu respectarea și monitorizarea strictă a prevederilor de prevenire a infecției COVID-19. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, a infecției prin coronavirusul de tip nou, măsurile de precauție vor fi revizuite.

Mai mult, din iulie 2020 se reiau activitățile economice, cu excepția celor prevăzute în p. 4 al Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cu respectarea obligatorie a măsurilor generale de sănătate publică.

În context, e de menționat că până la 15 iulie 2020, se suspendă activitatea zonelor de agrement din municipiul Chișinău, incluse în codul CAEM 93.21 și organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire etc., în orice instituție, indiferent de statut, public sau privat.

Până la mijlocul lunii iulie sunt interzise și următoarele activități: activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor și de dans, indiferent de denumire de firmă.

Tot până la 15 iulie este interzis: scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău; aflarea în locuri publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane; aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă; aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, de sport și zone de agrement; activitatea centrelor de reabilitare/recuperare balneosanatorială; activitatea procesului educațional; activitatea taberelor de odihnă a copiilor; organizarea și desfășurarea tuturor activităților /competițiilor municipale cu caracter cultural și sportiv.

Amintim că recomandările către cetățeni și persoane juridice de orice fel, privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 se referă la: asigurarea respectării distanței sociale; purtarea măștilor de protecție în transportul public, spații comerciale, spații publice închise și deschise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică; respectarea regulilor de igienă a mâinilor; respectarea regulilor de igienă respiratorie. Eticheta tusei și strănutului; respectarea strictă a regimului de autoizolare; monitorizarea individuală a stării de sănătate; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților; asigurarea triajului la intrarea în spații comerciale, instituții publice și la locul de muncă, inclusiv termometria; asigurarea personalului/angajaților cu echipamente de protecție; asigurarea cu soluții dezinfectante pentru mâini la intrarea în încăperi și la locul de muncă; dereticarea umedă și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor, utilajelor minim de 3 ori pe zi la locul de muncă; aerisirea/ventilarea spațiilor.