• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Municipalitatea îndeamnă cetățenii orașului și agenții economici să respecte măsurile de prevenire și protecție contra COVID-19, după relaxarea restricțiilor

Municipalitatea îndeamnă cetățenii orașului și agenții economici să respecte măsurile de prevenire și protecție contra COVID-19, după relaxarea restricțiilor

   2113

Primăria municipiului Chișinău îndeamnă locuitorii capitalei și agenții economici care și-au reluat recent activitatea, să respecte măsurile de prevenire și răspândire a infecției COVID-19, odată cu eliminarea mai multor restricții impuse anterior de autoritățile de stat. Aceste solicitări sunt prevăzute în Hotărârea nr. 4 din 1 iunie 2020 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.  

Potrivit documentului, la nivelul preturilor de sector vor fi instituite comisii intersectoriale (formate din reprezentanți ai preturii, ai poliției și ai autorității de sănătate publică), pentru monitorizarea și verificarea îndeplinirii hotărârilor Comsiei municipale de sănătate publică, a acțiunilor de sănătate publică și a prevederilor de control epidemiologic conform Instrucțiunilor cu privire la măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19, cu documentarea neconformităților și a materialului probatoriu  pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale sau penale, după caz.

Totodată, administratorii centrelor comerciale, ai centrelor sportive, terenurilor de sport, bazinelor de înot etc., vor prezenta vinerea rapoarte săptămânale privind realizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, care vor fi expediate în format electronic, pe adresa Centrului municipal de sănătate publică.

Pe 7- 8 iunie, a.c., vor fi deschise cimitirele de pe teritoriul municipiului, pentru sărbătorirea Paștelui Blajinilor, iar accesul persoanelor în aceste zone va fi permis cu purtarea măștilor de protecție și cu respectarea măsurilor impuse. Consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor este interzis.

De asemenea, se interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal pe teritoriul adicent cimitirelor, iar unitățile de comerț existente vor activa strict conform prevederilor de prevenire a infecției COVID-19.

Comisia de profil a mai stabilit sistarea circulației transportului public pe teritoriul capitalei, în zilele de 6-8 iunie 2020, 14 iunie 2020, 20-21 iunie 2020 și 28 iunie 2020.

Principalele măsuri pentru prevenirea și controlul prevenirii infecției prin coronavirsul de tip nou, pentru entitățile recent redeschise se referă la: monitorizarea stării de sănătate a angajaților, purtarea măștilor de protecție, dezinfectarea periodică a suprafețelor de lucru și a teritoriului de desfășurare a activității; amenajarea ecranelor de protecție dintre personal și cetățeni, dotarea cu dezinfectant a intrărilor în spațiile gestionate, dozarea fluxului de persoane; informarea vizitatorilor despre necesitatea respectării măsurilor de prevenire a COVOD-19 etc.