Primăria Chișinău și Autoritatea Națională de Integritate au semnat un acord de colaborare

   2576

Primăria municipiului Chișinău și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au semnat astăzi un acord de colaborare, în vederea prevenirii și combaterii fenomenului corupției în rândul angajaților structurilor și entităților municipale.

Documentul are drept scop stabilirea unor relații de colaborare efective și eficiente între cele două instituții și acordarea suportului necesar Primăriei municipiului Chișinău, în vederea implementării standartelor de integritate.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea își propune drept obiectiv să devină, în scurt timp, instituția cu maximă transparență în activitate. Iar trecerea pe online, cauzată de situația pandemică a impulsionat eforturile autorităților de a automatiza anumite procese, astfel minimalizând factorului uman. „Cu mare drag acceptăm această provocare pentru un plan de lucru ambițios", a spus edilul.

La rândul său, Rodica Antoci, Președintele Autorității Naţionale de Integritate, a menționat că Primăria Chișinău urmează să instituie noi reguli în vederea consolidării capacității instituționale a administrației publice locale, astfel încât angajații să cunoască care sunt conflictele de interese, situațiile de incompatibilitate și modalitatea declarării averilor, pentru a exclude cazurile cu averi nejustificate în rândul funcționarilor APL Chișinău.

Colaborarea părților se va realiza prin schimb de informații şi documente pe care le dețin cele două instituții, iar la necesitate, vor fi create grupuri consultative de lucru, care vor elabora cadrul necesar de implementare a politicilor și strategiilor pentru prevenirea și combaterea actelor de corupție.

Procesul de lucru privind colaborarea municipalității cu Autoritatea Națională de Integritate va fi administrat de viceprimarul Ilie Ceban, responsabil de domeniul juridic.