Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activitatea Centrului de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil, în perioada de epidemie cu COVID-19

   1885

Primăria municipiului Chișinău informează că perioada de şedere (24/24 ore) a beneficiarilor Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil  a fost prelungită până la 15 mai 2020. Măsura a fost luată în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice a infecţiei cu COVID-19 la nivel municipal, în baza dispoziţiei Primarului General nr. 159-d din 31.03.2020.

Persoanele nou venite în Centru beneficiază de triaj medical, ulterior fiind plasate în izolatoare special amenajate. Capacitatea izolatoarelor este de 33 de locuri, inclusiv 22 pentru bărbaţi şi 11 pentru femei.

Datorită măsurilor restrictive impuse de administrația Centrului, a fost posibilă evitarea focarelor de infectare cu COVID-19 în cadrul instituției. Astfel, în procesul de examinare a persoanelor nou venite au fost identificate 2 cazuri  suspecte, care ulterior au fost testate şi confirmate pozitiv. Personalul care a contactat direct cu beneficiarii a fost testaţi, rezultatele fiind negative în ambele cazuri. La moment, angajații menţionaţi se află în autoizolare la domiciliu.

Cheltuielile ce ţin de întreţinerea şi funcţionarea Centrului de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, sunt efectuate anual în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul municipal Chişinău.

Obiectivul primordial al Centrului constă în prevenirea fenomenului de marginalizare/excluziune socială a persoanelor fără adăpost, aflate în diverse situații de risc, prin oferirea unei palete de servicii socio-medicale, menite să asigure integrarea acestora în societate.

Actualmente, de serviciile Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil beneficiază 51 de persoane, dintre care 3 noi admişi sunt plasaţi în izolator. Capacitatea maximă a Centrului este de 100 de persoane.