Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația privind subvenționarea de către municipalitate a rutelor de autobuz nr. 10, 23 și 28, gestionate de operatori privați

   1774

Primăria Chișinău va revizui contractele cu transportatorii privați ai rutelor municipale de autobuz nr. 10, nr. 23 și nr. 28, în condițiile când în prezent acestea sunt subvenționate din bugetul municipal, de rând cu liniile de profil, gestionate de către Î.M. „Parcul urban de Autobuze" (PUA). 

Primarul general, Ion Ceban, a abordat acest subiect în cadrul ședinței operative de luni și s-a arătat indignat că operatorii privați primesc subvenții din bugetul public municipal. Potrivit edilului, ruta urbană nr. 23, dar și cele suburbane, nr. 10 și nr. 28 care circulă spre Grătiești, ar fi destul de profitabile, astfel că municipalitatea ar trebui să-și revizuiască contractele încheiate cu respectivii operatori economici.

La rândul său, directorul Î.M. „Parcul Urban de Autobuze", Lilian Copaci a declarat că rutele de autobuz menționate ( nr. 10, nr. 23 și nr. 28) au fost date în gestiune privată în anii 2013 și 2014, din cauză că operatorul municipal de transport nu dispunea de unități suficiente pentru a face față fluxului de călători.  

Directorul PUA a mai precizat că respectivele  linii de autobuz activează în aceleași condiții ca și cele gestionate de municipalitate, respectiv primesc subvenții din buget din cauza că costul real al unei călătorii cu autobuzul este de 10, 5 lei. De asemenea, operatorii de transport vizați  deservesc și ei 14 categorii de călători cu facilități în transport: studenți, pensionari, persoane cu dizabilități elevi etc., pentru care înregistrează cheltuieli. Astfel, aceste 3 linii de autobuz sunt subvenționate anual de municipalitate cu 18 milioane de lei.

În context, primarul general a solicitat ca relațiile contractuale cu operatorii economici vizați să fie revizuite, urmând va viceprimarul de ramură, Ilie Ceban să vină cu soluții la acest subiect. Ion Ceban a mai spus că în aproximativ o lună, liniile de autobuz nr. 23, nr. 10 și nr. 28 vor fi înlocuite cu alți operatori de transport, publici sau privați. De asemenea, în anul viitor, municipalitatea urmează să achiziționeze loturi de unități de transport public pentru a îmbunătăți serviciile de transport din municipiu.