Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea Centrului de Reabilitare Medicală din cadrul SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”

   3345

Primarul general, Ion Ceban, a participat joi la ceremonia de inaugurare a Centrului de Reabilitare Medicală de pe lângă Spitalul Clinic Municipal (SCM) „Sfântul Arhanghel Mihail", prima instituție de profil din Chișinău, dar și din întreaga republică, destinată pentru acordarea serviciilor de recuperare a pacienților. Suma alocată din bugetul municipal Chișinău pentru instituția nou creată este de 35 milioane lei.

La eveniment au participat consilieri municipali, reprezentanți ai Î.M. „Direcția Construcții Capitale, directori de spitale, antreprenorul care a reparat sălile pentru Centrul de reabilitare, personalul SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" etc.

Primarul capitalei a vizitat încăperile Centrului de reabilitare medicală, dotate cu săli pentru diverse proceduri, pentru a se asigura că pacienții vor avea condiții bune pe perioada de recuperare.  

Ion Ceban a apreciat inițiativa conducerii SCM „Sfântul Arhanghel Mihail", pentru crearea unei subdiviziuni medicale pentru reabilitarea pacienților și pentru insistența de care au dat dovadă, pentru a obține finanțarea necesară de la administrația publică locală. „Lansarea acestui Centru este un început pentru o nouă etapă de modernizare și dezvoltare a serviciului municipal de reabilitare medicală. Astfel de exemple trebuie să continue. Banii alocați de municipalitate sunt din impozitele și taxele cetățenilor, iar noi trebuie să-i întoarcem prin inițiative bune", a mai spus primarul.  

În altă ordine de idei, Ion Ceban a mulțumit personalului SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" pentru munca lor nobilă, de a-i ajuta pe oameni să depășească problemele medicale care apar pe parcursul vieții.„ Noi avem cadre medicale de excepție acasă, nu este necesar să mergem peste hotare pentru tratamente, dar trebuie de investit, atât în calitatea serviciilor medicale, cât și în susținerea și promovarea medicilor", a mai declarat edilul.

Centrul Municipal de Reabilitare Medicală al SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" are scopul de a moderniza serviciul municipal de reabilitare medicală, prin îmbunătățirea stării fizice a persoanelor cu probleme medicale, precum și pe capacitatea de integrare socială a persoanelor cu dezabilităţi, pentru recuperare și revenire la o viață de calitate.

Mihai Ciobanu, directorul SCM „Sfântul Arhanghel Mihail" a precizat că Centrul Municipal de Reabilitare Medicală este un prototip al Institutului Naţional de Reabilitare din Ungaria, iar în acest sens o delegație din cadrul instituției pe care o conduce a efectuat o vizită de lucru în Ungaria, în primăvara anului curent.

Centrul, care este unic după profilul său în Chișinău și în republică, are o capacitate de 500 pacienți pe zi (cu profil neurologic, cardiologic, traumatologic și reumatologic), îngrijiți în condiții de ambulator, în două schimburi și 35 de paturi în staționar.