Proiecte realizate de administrația publică locală Chișinău în perioada iulie-noiembrie 2019

   3871

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada iulie-noiembrie 2019, municipalitatea a realizat proiecte de infrastructură, de mediu, amenajare urbană, precum și din sfera socială.

1.  Realizări în sfera educației: reparația capitală, cu deschiderea a 5 grupe de grădiniță, cu 125 de locuri în cadrul IET nr. 112, str. C. Brâncuși 123, sectorul Botanica; reparația capitală cu deschiderea a 4 grupe de grădiniță și 100 locuri în cadrul Complexului Educațional Liceul -grădiniță „Kiril și Metodiu", str. A. Hîjdeu, 72 (sectorul Râșcani); reparația capitală a IET nr. 166 din str. N. Costin, 63/3, cu deschiderea a 13 grupe de grădiniță, pentru 260 de copii (sectorul Buiucani); reparația capitală a grădiniței nr. 198, din str. I. Vieru, 5/2, sectorul Ciocana, cu deschiderea a 14 grupe și 340 de copii.

2.  Lucrări de infrastructură: amenajarea unei benzi de încadrare pe Calea Orheiului în scopul fluidizării traficului; renovarea pasajelor subterane din bd. C. Negruzzi, str. Ciuflea, colț cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și șos. Hâncești, colț cu str. Sihastrului. Tot aici menționăm despre schimbarea unui segment de canalizare pluvială din str. Albișoara, zona din preajma CC „PEGAS" și decorarea pasajului din bd. C. Negruzzi; amenajarea a 2 parcări publice gratuite, în colaborare cu MAI, pe str. București colț cu str. Bulgară și respectiv, pe str. N. Testemițanu, 50.

3.  Reabilitarea căilor de acces în curțile de blocuri în sectoarele orașului: pe str. Belgrad, 17-21, str. M. Sadoveanu, 2, 2/3, 4/1, 4/2, 4/6 - str. Ginta Latină, 1, 1/1; str. Academiei, 12, str. Ion și Doina Aldea-Teodorovici, 10-18, str. O. Ghibu, 2, str. Alba Iulia, 184, str. Albișoara, 80-84, bd. Moscova, 3, 7, bd. Traian, 13/1, str. Valea Crucii, 24, str. Ialoveni, 96-98, 98/2, 98/3, 100, precum și Piața Unirii Principatelor, 1-3, cu amenajarea unei căi de acces spre str. Constituției, etc. În context, menționăm că au fost reabilitați 19320m² de acoperișuri ale blocurilor de locuit, schimbarea tâmplăriei (PVC) pe o suprafață de 9000m²; reabilitarea rețelelor inginerești pentru 9 blocuri de locuințe din fondul municipal.

4.  Executarea în totalitate a Programului municipal 2019 de reabilitare a infrastructurii rutiere de pe 10 străzi din capitală (cu un buget de 36 milioane de lei). Astfel, au fost asfaltate următoarele artere: Ialoveni, V. Scutari, E. Coca, bd. Traian, P. Rareș, Studenților, Socoleni, N. Zelinski, C. Vârnav și str. Doina. De asemenea, au fost reabilitate tronsoane de drum pe str-la Albăstrele, str. Industrială, str. Pietrarilor și construcția unei porțiuni de drum str. Alba Iulia 77 - str. T. Vladmirescu (or. Durlești), str. V. Coroban și str. Xenopol. Tot aici, amintim despre reabilitarea accesului pietonal pe ambele sensuri de circulație pe podul din str. Ismail. Lucrările au fost executate de către Î.M. „Regia Exdrupo" și au prevăzut frezarea și asfaltarea integrală a stratului de uzură, precum și reabilitarea trotuarelor și a bordurilor.

5.  La capitolul terenuri de profiluri diverse în curțile de blocuri, informăm despre amenajarea a 75 de locuri de joacă pentru copii, 85 de terenuri de fitness și 10 terenuri de sport multifuncționale.

6.  Asamblarea a 10 troleibuze noi la Atelierului de reparații și asamblare al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" (RTEC). 5 vehicule de timp standard și 5 - cu propulsie autonomă (primele unități cu autonomie de 30 km).

7.  Desfășurarea licitațiilor: organizarea licitației funciare; a 3 licitații privind transmiterea în locațiune a spațiilor din cadrul imobilelor proprietate municipală, precum și a licitației privind achiziționarea tehnicii de deszăpezire a drumurilor. 

8.  La capitolul Salubrizarea orașului punctăm: organizarea Campaniei de salubrizare de toamnă, care prevede intervenții de profil în curțile de blocuri și evacuarea frunzișului. În paralel au fost organizate lucrări de salubrizare pe Calea Basarabiei - Varnița, bd. Dacia, șos. Muncești, str. Valea Crucii, Grenoble, str. Grădina Botanică, str. Hâncești, str. Vadul lui Vodă, N. Milescu - Spătaru, str. M. Sadoveanu, str. Bucovinei în vederea curățării teritoriului de vegetația crescută necontrolat; vopsirea parapetelor de protecție, a pilonilor și reabilitarea stațiilor de așteptare, pe arterele menționate; salubrizarea albiei râului Bâc; două acțiuni de plantare a arborilor în cadrul campaniei de înverzire „Un arbore pentru dăinuirea noastră", cu cca 5 mii de arbori sădiți.

9.  Referitor la realizările din domeniul mediului, sunt de menționat: obținerea cofinanțării din Fondul Ecologic Național pentru proiectul de fortificare a digului la poligonul municipal de depozitare a deșeurilor menajere solide din com. Țânțăreni, precum și achiziționarea unui compactor specializat modern; punerea în funcțiune a echipamentelor pentru amenajarea lacurilor din Parcul „Valea Morilor" și, nu în ultimul rând, pentru amenajarea platformelor pentru containerele de acumulare a deșeurilor menajere, inclusiv a 10 platforme subterane.

10. În contextul acțiunilor municipale privind amenajarea urbană, precizăm despre reabilitarea a 20 de stații de așteptare a transportului public (str. Albișoara - 3unit., în lucru-2 unit.,  str. T. Vladimirescu, colț cu str. Kiev - 2unit., șos. Hâncești -1unit., str. Valea Crucii - 4unit., în lucru 3, 1 finalizată, str. Meșterul Manole -1unit., str. Uzinelor -3 unit., toate în lucru, str. I. Creangă -3 unit., 2 în lucru, 1 instalată, str. V. Badiu -1 unit., în lucru, str. Studenților - 1 unit., în lucru), cu susținerea agenților economici din oraș; instalarea coșurilor de gunoi stradal de-a lungul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, cca 55 de obiecte, tot cu sprijinul reprezentanților mediului de afaceri.

11. Tot în ultimele luni a fost realizat proiectul privind reabilitarea zonei pietonale din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari - str. Alexei Șciusev - str. Sfatul Țării - str. Mihail Kogălniceanu. Aici au fost executate lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor (circa 2800 m²), instalarea iluminatului nocturn decorativ (39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale pe întreg perimetrul), mobilier urban, precum și rampe pentru persoane cu mobilitate redusă; în prejma trecerilor pietonale a fost amenajat pavaj tactil. De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, 82 a fost iluminată decorativ (cu 64 de corpuri de iluminat).

12. Finalizarea lucrărilor în cadrul proiectelor de amenajare a spațiilor publice din sectoarele capitalei: reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor" (sectorul Centru); reconstrucția Parcului „Alunelul" - lucrările prevăzute pentru prima etapă (sectorul Buiucani); amenajarea scuarului din str. Maria Drăgan 42, cu viziune panoramică asupra orașului și scuarul din str. Mircea cel Bătrân, 29/1 (sectorul Ciocana); reabilitarea scuarului „Mezon" (sectorul Râșcani);  reanovarea aleii pietonale din bd. Dacia 2-14 (intersecția str. Hristo Botev cu str. Matei Millo), precum și în cartierul din str. Belgrad, 19 (sectorul Botanica). Pentru proiectele menționate a fost prevăzută finanțare a câte 5 milioane de lei per sector. De asemenea, în perioada de referință au fost finalizate lucrările de asfaltare a aleilor centrale din Parcul „Valea Trandafirilor" și construcția havuzului pietonal de la intrarea în zona de odihnă, din bd. Decebal.

13. De asemenea, amintim că în preajma clădirii Primăriei, de Hramul orașului, a fost amenajat un pilon al orașelor înfrățite cu Chișinăul, precum și amenajarea a 7 bănci și coșuri de gunoi pe str. V. Pârcălab, în preajma sediului municipalității. Obiectivul este realizat din bronz, cu un felinar cu 3 brațe în partea de sus.