Deschiderea grupelor de grădiniță din cadrul Complexului Educațional Liceul - Grădiniță „Kiril și Metodiu"

   3273

Primăria municipiului Chişinău informează că marți,15 octombrie 2019, a fost inaugurat, după reparație capitală, blocul de grădiniță al Complexului Educațional Liceul - Grădiniță „Kiril și Metodiu" din str. A. Hâjdeu, 72, pentru 4 grupe și 100 de locuri.

La eveniment a participat Primarul General interimar, Adrian Talmaci, consilieri municipali, manageri ai Direcției generale educație, tineret și sport, responsabili din cadrul subdiviziunii municipale de profil, pedagogi și părinți.  

Edilul - Șef interimar a ținut să remarce că prin reprofilarea liceului „Kiril și Metodiu", autoritățile municipale au reușit să soluționeze 2 probleme ale sistemului educațional din sectorul Râșcani: asigurarea copiilor din teritoriu cu locuri în grădiniță și oferirea unei oportunități părinților din sector de a-și educa micuții la o instituție cu predare în limba lor maternă (rusă). „De asemenea, printr-o astfel de organizare instituțională, copii au posibilitatea să meargă la grădiniță, dar și la școală, aproape de casă, fără utilizarea majoră a automobilelor, ceea ce este principial pentru un sector din centrul istoric al urbei", a mai spus Adrian Talmaci.

La rândul său, Șefa Direcției educație, tineret și sport, Rodica Guțu, i-a felicitat pe copii și părinți pentru deschiderea grădiniței „Kiril și Metodiu", care este unicală în Chișinău, deoarece copilul vine aici la vârsta de 3 ani și rămâne până la majorat, atunci când absolvă liceul.

Lucrările de reabilitare a edificiului s-au desfășurat în perioada: 06.06 - 07.10.2019 și au vizat replanificarea spațiilor, reparația tavanelor și a pereților, schimbarea tâmplăriei și a rețelelor inginerești, amenajarea grupurilor sanitare, a blocului alimentar, dotarea cu mobilier, amenajarea pavilioanelor și a terenului de joacă. În perioada următoare va mai fi amenajat teritoriul grădiniței și 4 pavilioane.

În cadrul instituției au fost deschise 4 gupe noi de grădiniță pentru instituționalizarea a 100 de copii din sectorul Râșcani. Realizarea proiectului vine ca urmare a reorganizării Liceului Teoretic „Kiril și Metodiu", din data de 01.09.2019 în Complex Educațional Liceu - Grădiniță, cu instruire în limba rusă.

Clădirea liceului „Kiril și Metodiu" a fost dată în exploatare în anul 1981 și consta din 3 blocuri de studii, cu o capacitate totală de circa 1600 locuri, iar din anul 2009, în procesul educațional erau utilizate doar două blocuri.

Decizia autorităților municipale de a deschide grupe de grădinițe în cadrul instituției existente a fost motivată de numărul mare de solicitări pentru servicii de educație preșcolară, insuficiența locurilor în grădinițele din sector, cât și neutilizarea vreme de peste 10 ani a unui bloc de studii din cadrul liceului.

Costul lucrărilor de reparație a clădirii grădiniței, în urma desfășurării licitației, este de 6,6 milioane de lei.