Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Derularea proiectelor de amenajare a spațiilor publice, gestionate de preturile de sector

   2253

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectele de amenajare a spațiilor publice din sectoarele capitalei, pentru care a fost prevăzută finanțare a câte 5 milioane de lei per sector, au fost realizate în cea mai mare parte.

În cazul Preturii Centru, finanțarea proiectului privind reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor" a fost realizat în baza unui grant, în valoare de 18 milioane 970 mii lei (circa 920 mii EURO), din partea Consiliului local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti, România. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 5 milioane lei, pentru o serie de lucrări aferente construcției -  amenajarea Scuarului eroilor căzuți la datorie a colaboratorilor MAI, (din partea inferioară a scărilor).

Pretura Buiucani a decis ca din cei 5 milioane de lei alocați din buget, în anul curent să inițieze reconstrucția Parcului „Alunelul". Lucrările prevăzute pentru prima etapă au fost deja realizate. Acestea se referă la reabilitarea tuturor aleilor pietonale (cele principale - în pavaj, iar cele secundare au fost asfaltate), precum și amenajarea spațiilor verzi. În etapa a II-a se prevede amenajarea spațiului de la intrarea în Parc, precum și reconstrucția centurii din jurul zonei de odihnă. De asemenea, va fi amenajat mobilierul urban, dar și reconstruită scena teatrului de vară.

În sectorul Ciocana au fost realizate 2 proiecte de amenajare a spațiilor publice: scuarul din str. Maria Drăgan 42, cu viziune panoramică asupra orașului și scuarul din str. Mircea cel Bătrân, 29/1. Aici lucrările de bază au fost finalizate. Mai urmează conectarea rețelelor electrice, precum și nivelarea solului pentru a amenaja gazon. De asemenea, va fi instalat și un teren de joacă pentru copii. Pentru primul proiect, scuarul cu viziune panoramică, de asemenea lucrările sunt în stadiu de finalizare. A mai rămas plantarea arborilor și a gazonului, precum și amenajarea unui trotuar care duce spre alee. Inaugurarea ambelor spații publice este prevăzută pentru săptămâna viitoare.

Și Pretura sectorului Botanica are spre realizare 2 proiecte. Primul spațiu public ce va fi reabilitat este aleea pietonală din bd. Dacia 2-10 (intersecția str. Hristo Botev cu str. matei Millo), unde va fi reabilitat parapetul cu scări, precum și trotuarul spre bibliotecă. Cea de-a doua zonă este scuarul din str. Butucului, colț cu bd. Cuza - Vodă, unde va fi construit iluminatul public decorativ și va fi instalat mobilier urban. Lucrările pentru ambele proiecte vor începe în luna curentă.

În sectorul Râșcani, din cei 5 mil. lei prevăzuți pentru amenajarea spațiilor publice este renovat scuarul „Mezon" din bd. Moscova, 21. Proiectul constă în reabilitarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale, instalarea iluminatului public și a mobilierului urban. De asemenea, în zonă va fi amenajat un teren de joacă pentru copii, un teren de fitness și parcări pentru biciclete. Lucrările urmează a fi finalizate către data de 1 octombrie, a .c.

În context, Primarul General interimar, Adrian Talmaci a solicitat responsabililor să se asigure de termenele de realizare și de calitatea lucrărilor executate pentru proiectele în derulare, astfel ca cetățenii să poată beneficia cât mai curând de spațiile publice nou amenajate.