Ghidul de Design a Străzilor din Chișinău

   4851

Green City Lab (PNUD) și Primăria municipiului Chișinău inițiază prima etapă a consultărilor privind Ghidul de Design a Străzilor din Chișinău. Ghidul reprezintă un set de recomandări și bune practici pentru restabilirea străzilor din oraș în calitate de spații publice, care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modalitățile de deplasare, inclusiv mersul pe jos, în siguranță și confort.

Acest document își propune a fi un instrument care să ajute atât autoritățile locale, cât și investitorii publici și privați să proiecteze și să construiască străzi/spații publice sigure, comode și plăcute, în funcție de necesitățile cetățenilor.

În urma consultărilor vor fi colectate și sistematizate opiniile specialiștilor și a locuitorilor capitalei vizavi de design-ul și amenajarea străzilor din oraș, care vor fi introduse în varianta finală a Ghidului. Ulterior documentul va fi supus dezbaterilor publice, după care urmează a fi propus spre aprobare Consiliului municipal Chișinău.

Cei interesați își pot expune opinia vizavi de acest document prin completarea formularului, după care îl vor expedia la adresa de e-mail: office@greencity.md.

Menționăm că unul dintre proiectele-pilot ale Green City Lab ține de elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), în paralel cu optimizarea rețelei de transport urban și utilizarea soluțiilor inteligente. În acest sens, a fost stabilită o colaborare dintre Green City Lab, Direcția arhitectură, urbanism și relații funciare, Direcția transport public și căi de comunicație ș Institutul municipal de proiectare "Chișinăuproiect".

În cadrul proiectului a fost dezvoltat Ghidul de proiectare și design al străzilor în calitate de document de referință pentru funcționari, arhitecți, urbaniști, comunități locale și ONG-uri, pentru a crește capacitățile lor de implicare și luare a deciziilor în procesul de îmbunătățire a străzilor.