Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Demiterea administrației Î.M. „Piața Centrală"

   2714

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a demis astăzi conducerea Î.M. „Piața Centrală", din cauza acuzațiilor de corupție din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței, față de administrația întreprinderii. Declarația în acest sens a fost făcută vineri de edilul-șef în cadrul unui briefing de presă.

Pentru a debloca situația, începând din data de 24 iunie a.c. va fi numită o nouă administrație a Î.M. „Piața Centrală",  până la organizarea unui concurs de către de către Consiliului municipal Chișinău. În același timp, va fi inițiată o misiune de audit pentru evaluarea activității economico-financiare a întreprinderii.

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței CMC va fi înaintat un proiect de decizie cu privire la crearea Consiliului de Administrare al Î.M. „Piața Centrală", în calitate de organ ierarhic de control.

Primarul general interimar a informat că pe parcursul săptămânii curente a avut discuții cu circa 100 de agenți economici care activează pe teritoriul Pieței Centrale privind situația creată la întreprinderea nominalizată. În cadrul dialogului dintre părți au fost abordate și alte aspecte ce țin de modul de organizare și funcționare, evidența spațiilor de comerț, precum și încasările din taxele de arendă.

Ruslan Codreanu a spus că în adresa Primăriei Chișinău vin în continuare informații privind perceperea ilegală a taxelor, neeliberarea bonurilor fiscale sau aplicarea de presiuni asupra agenților economici care activează de mai mulți în perimetrul pieței etc., deși administrația Î.M. „Piața Centrală" a fost schimbată în luna aprilie a.c.

„Acum două luni, am avut cerințe clare față de noua administrație a Pieței: promovarea intereselor producătorilor autohtoni, eliminarea corupției, asigurarea calității produselor agroalimentare, crearea spațiilor de comerț modernizate și salubrizarea eficientă a perimetrului zonei de comerț. Spre regret nu s-a ținut cont de acest mesaj", a menționat primarul general interimar.

Reieșind din situația creată, municipalitatea a expediat demersuri oficiale în adresa Procuraturii Anticorupție și a Ministerului Afacerilor Interne, pentru a fi întreprinse măsurile necesare pe cazurile de corupție enunțate.