Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general interimar - la masa de discuții cu reprezentanții dezvoltatorilor din construcții

   2258

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Federației Patronale „CONDRUMAT", dezvoltatori în domeniul construcțiilor, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă aceștia, în relația cu administrația publică locală. La reuniune au mai participat: șeful Direcției Asistență Juridică, Valeriu Bogdan, pretorii de sector, reprezentanți ai Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare etc.

Președintele Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT", Pavel Caba, a informat că în prezent sunt blocate 34 de șantiere de construcții din Chișinău, deși majoritatea dispun de pachetul de acte necesar. Ca rezultat, este afectată activitatea agenților economici care construiesc orașul, a spus Pavel Caba.

Agenții economici au informat conducerea Primăriei Chișinău despre problemele cu care se confruntă în prezent și anume: blocarea activității șantierelor de construcții, carențe în procesul de perfectare /eliberare a actelor permisive pentru activitatea de profil, relațiile cu prestatorii de servicii publice: SA „Apă-Canal Chișinău" și Î.M. REI „LUMTEH", aprobarea documentației urbanistice (PUZ-urilor) pentru zona centrală a orașului, rolul societății civile vizavi de șantierele de construcții, necesitatea ajustării actelor normative în domeniu la cerințele actuale etc. și au solicitat implicarea autorităților municipale pentru depășirea acestora.

În context, Primarul general interimar a ținut să remarce că în ultimii ani, capitala s-a dezvoltat mult la capitolul construcții, însă nu s-a ținut cont și de infrastructura socială: școli, grădinițe. Situația respectivă se atestă mai ales în sectorul Ciocana. În altă ordine de idei, edilul-șef a menționat despre dezvoltarea cartierelor vechi din capitală, mai puțin atractive pentru constructori, precum și despre necesitatea unui dialog constructiv între părți, pentru a depăși anumite situați pe domeniul construcțiilor. „Deseori sunt pus în fața faptului că oamenii au dreptate vizavi de anumite șantiere, iar administrația publică locală trebuie să ia atitudine de cazurile problematice", a precizat Ruslan Codreanu.

Edilul-șef  a mai punctat despre necesitatea îmbunătățirii activității Ghișeului Unic de la Primărie, pentru ca beneficiarii să obțină actele solicitate în termen scurt. De asemenea, Primarul a promis implicare la aprobarea actelor pentru proiectele inițiate de dezvoltatorii în construcții (aprobarea PUZ-urilor).

De cealaltă parte, președintele Federației „CONDRUMAT" și-a exprimat disponibilitatea de a colabora/comunica cu municipalități ori de câte ori va fi nevoie, iar ei să se vină cu soluții pentru depășirea problemelor din domeniul construcțiilor care apar periodic.