Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Demolarea gardului amenajat ilegal pe str. Alba Iulia, 77, sectorul Buiucani

   2896

Primăria municipiului Chişinău informează că joi, 18 aprilie 2019 a început demolarea unui gard de beton, instalat abuziv, din jurul unei construcții amplasate pe str. Alba Iulia, 77. Îngrădirea ocupă o suprafață de 700 m², domeniu public, ocupând trotuarul și limitând calea de acces. La fața locului a fost prezent Primarul general interimar, Ruslan Codreanu și vicepretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc.

Primarul general interimar al capitalei a declarat că acest caz de acaparare abuzivă a spațiului public a privat copii și părinții din cartier de un trotuar, pentru a se deplasa în siguranță. Locuitorii din zonă erau nevoiți să ocolească construcția și să circule pe carosabil, fiind supuși pericolului de accidente.  

Demontarea gardului de pe adresa str. Alba Iulia, 77 este executată de proprietarul imobilului, la solicitarea Preturii de sector și va dura 2 zile. Ulterior va fi reamenajat trotuarul și reabilitată zona verde.

În context, vicepretorul sectorului Buiucani a precizat că prin acest gard a fost blocat drumul public încă din anul 2006, având menirea de a îngrădi o construcție pornită în lipsa actelor permisive, iar prin intermediul unei hotărâri de judecată, agentul economic a obținut dreptul de proprietate asupra imobilului în construcție. Mai apoi, tot prin intermediul instanței, a solicitat de la Primărie stabilirea relațiilor funciare pentru terenul pe care a fost începută construcția. Vadim Brînzaniuc a spus că Pretura de sector a sesizat organele de resort, inclusiv Procuratura municipiului Chișinău asupra acestui caz.

De asemenea, la inițiativa lui Ruslan Codreanu, 3 companii de construcții care au edificat blocuri de locuințe în preajmă vor amenaja un drum de acces de 800 metri, inclusiv trotuare și iluminat public stradal. Lucrările enunțate urmează a fi executate în următoarele 2 săptămâni.