Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Depunerea jurământului pentru acordarea cetățeniei Republicii Moldova

   1762

12 persoane care domiciliază în municipiul Chișinău au depus astăzi, 08 aprilie 2019, jurământul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova, în prezența viceprimarului capitalei, Nistor Grozavu. Dintre aceștia, 11 chișinăuieni: de naționalitate rusă, ucraineană, armeană sau georgiană au dobândit cetățenia statutului nostru, iar o persoană și-a redobândit cetățenia.

Nistor Grozavu i-a felicitat pe beneficiari cu obţinerea cetăţeniei R. Moldova, menţionând că, în condiţiile actuale, aceasta însemnă dobândirea aceloraşi drepturi ca şi populaţia băştinaşă, inclusiv dreptul la libera circulaţie în Europa. Dar, totodată, noul statut atrage după sine şi respectarea anumitor îndatoriri - cunoaşterea Constituţiei, respectarea legilor acestui stat, cunoaşterea istoriei şi tradiţiilor poporului nostru, a subliniat viceprimarul de Chişinău.

Din anul 2003 şi până în prezent, 670 de persoane care locuiesc în municipiul Chişinău au obţinut cetăţenia R. Moldova, inclusiv 28 în anul curent.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a obţine sau a redobândi cetăţenia R. Moldova, solicitanţii trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii de stat, a istoriei statului şi a legislaţiei naţionale. O comisie specială de pe lângă Guvernul R. Moldova examinează dosarul, după care se emite decretul Preşedintelui R. Moldova. Ulterior, solicitanţii depun jurământul în faţa primarului general al municipiului sau a preşedintelui de raion.