Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inventarierea bunurilor materiale ale instituțiilor municipale din sfera educației

   1543

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat ca până la data de 1 mai, a.c., toate instituțiile din sfera educației: grădinițe, școli, licee, școli sportive etc. să asigure inventarierea  bunurilor materiale din fiecare entitate în parte și trecerea lor în evidență contabilă. Măsura este luată în scopul asigurării transparenței în sistemul educațional municipal și prevenirii fenomenului de colectări nejustificate de bani de la părinți.

Luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, Edilul - șef a solicitat Direcției generale educație, cultură, tineret și sport să perfecteze un ordin vizavi de obligarea managerilor de instituții de a asigura evidența contabilă a bunurilor din fiecare grădiniță, școală, gimnaziu sau liceu, documentele respective urmând a fi plasate pe panoul informativ. Totodată, în ordin va fi stipulat despre interzicerea colectărilor de bani și instigarea la aceste fenomene. „Orice fel de colectare de bani de către cadrele didactice va fi sancționată conform Codului Muncii, până la măsura de eliberare din serviciu", a menționat Ruslan Codreanu.

Astfel, fiecare părinte va fi informat referitor la bunurile de care dispune grădinița sau școala, dar și despre achizițiile lunare, licitațiile pentru tipuri de lucrări, cu termene de execuție și denumirea companiei care execută lucrările. Tot aici, până la 1 aprilie, a.c., urmează să fie plasată informația despre sursele bugetare alocate fiecărei instituții în parte, pe tipuri de lucrări și necesitățile care au rămas fără acoperire financiară, precum și raportul privind cheltuielile lunare per instituție, inclusiv pentru produse de igienă.

Conducerea Primăriei, în comun cu Direcția generală educație, cultură, tineret și sport vor verifica executarea ordinului respectiv.

În anul 2019, pentru sfera educației, în bugetul municipal au fost prevăzuți peste 100 milioane lei, sumă record pentru acest domeniu, comparativ cu anii precedenți.