Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău propune soluții pentru prevenirea inundațiilor

   1532

Primăria municipiului Chișinău propune soluții pentru diminuarea efectului ploilor torențiale în zonele problematice din capitală. Acest subiect a fost discutat luni, 02 iulie 2018, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, principalele obiective care trebuie realizate de către administrația publică locală a municipiului Chișinău pentru a diminua impactul ploilor torențiale se referă la: curățarea albiei râului Bâc și a râului Durlești, curățarea colectoarelor de canalizare pluvială, în special cele din zonele joase din oraș,  proiectarea canalizării pluviale pentru zona Lunca Bâcului și extinderea rețelei de canalizare pluvială în 2019 pentru proiectul respectiv.

 În același timp, este necesar de a întreprinde și măsuri urgente care țin de competența serviciilor municipale de profil, în comun cu agenții economici și anume: curățarea canalizării pluviale (care este înfundată), evacuarea pietrișului și mâlului adus de ape în partea de jos a urbei etc.

Viceprimarul Nistor Grozavu a mai spus că municipalitatea, împreună cu Inspectoratul Național de Patrulare urmează să elaboreze un sistem de avertizare în caz de ploi pentru conducătorii auto.

La rândul său, Regia de exploatare a drumurilor și podurilor "EXDRUPO" a propus un șir de soluții pentru rezolvarea problemei inundațiilor pe străzile problematice din oraș. Potrivit șefului Regiei "EXDRUPO", Adrian Boldurescu, mai întâi ar trebui curățate colectoarele canalizării pluviale, care în prezent sunt înfundate în proporție de 70-80%. Pentru proiectul menționat sunt necesare surse financiare suplimentare din bugetul municipal, astfel că vor fi făcute solicitările de rigoare către Consiliul municipal Chișinău.

Raport Regia "Exdrupo"