Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activitatea Grădiniței nr. 199 ”Lăstăraș” din Chişinău

   2999

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat astăzi suspendarea din funcție a conducerii Școlii primare-grădiniță nr. 199 „Lăstăraş" din sectorul Râșcani, după ce s-au constatat mai multe nereguli în activitatea instituției, sesizate anterior și de către părinți.

La solicitarea administrației publice locale a municipiului Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport a creat o comisie care a verificat starea de lucruri la Școala primară-grădinița nr. 199, iar raportul a fost prezentat luni, în ședința operativă a Primăriei, de către Rodica Guțu, șef interimar al Direcției.

Grupul de lucru a constatat că la nivel de administrație, în cadrul instituției vizate există un conflict de interese. Actualul director al instituției, Iana Ceaușceac, aleasă  prin concurs pentru o perioadă de 5 ani, este nora fostei șefe a grădiniței, care s-a pensionat. Totodată, soțul actualei directoare este administrator al Asociației obștești „Lăstăraș" și a participant și el la concursul organizat pentru ocuparea funcției vacante de conducător al grădiniței.  

De asemenea, Comisia a stabilit că AO „Lăstăraș" a încheiat contracte cu părinții pentru organizarea, contra plată, a șase tipuri de activități extrașcolare complementare. Unele activități sunt desfășurate de 2 ori pe săptămână, în condițiile când în instituție sunt create condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional.

Mai mult, Rodica Guțu a precizat că  activitățile complementare sunt desfășurare în locul celor curriculare, nu suplimentar acestora, ce conduce la privarea copiilor de activitățile specifice vârstei preșcolare - jocul și plimbările în aer liber.

Potrivit legislației, serviciile educaționale complementare pot fi prestate doar copiilor din grupele mari și pregătitoare, iar activitățile cu calculatorul, de la vârsta de 6 ani.

În context, primarul general interimar, Ruslan Codreanu,  a precizat că anual, prin intermediul  AO „Lăstăraș" sunt colectați de la părinți circa 14 milioane de lei, iar banii ar fi utilizați în alte scopuri decât pentru îmbunătățirea bazei materiale a grădiniței . De menţionat că anual din bugetul municipal pentru reparația tuturor celor 159 de grădinițe din Chișinău se alocă 21 de milioane de lei.

Edilul-șef a spus că în perioada anilor 2016 - 2018, AO „Lăstăraș" nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții pentru prestarea activităților opționale, în condițiile când nu există acordul Ministerului Educației în acest scop.

Conducerea Primăriei Chișinău a solicitat să fie făcute publice bugetele tuturor grădinițelor, prin plasarea documentelor respective pe panoul informativ al instituțiilor , cât și informarea la ședințe a părinților copiilor , pentru ca oamenii să știe ce tip de cheltuieli sunt acoperite din bugetul municipal.

În cadrul Școlii primare-grădiniță nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preșcolară  cu 742 de copii și 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.