Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dezvelirea plăcii memoriale ”Nicon Zaporojan”

   1605

Primăria municipiului Chişinău anunţă că astăzi, 04 mai 2018, a fost dezvelită placa memorială "Nicon Zaporojan", pe zidul blocului de locuințe din str. Dokuceaev, 4, unde a locuit regretatul arhitect al orașului. La eveniment au participat foștii colegi ai lui Nicon Zaporojan de la Primăria municipiului Chișinău și de la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, prietenii și familia acestuia.

Placa memorială a fost dezvelită de către Sergiu Borozan, șeful Direcției generale arhitectură și de Claudia Zaporojan, văduva arhitectului.

Autorii basoreliefului sunt: Grigore Soltan - sculptor și Dumitru Dimitrov - arhitect. Costul lucrării a fost suportat de către foștii prieteni și apropiați ai lui Nicon Zaporojan.

Prezent la eveniment, scriitorul Iulian Filip, care a fost coleg cu Nicon Zaporojan la Primărie a spus că oamenii valoroși, oamenii de calitate, nu se uită. "Ferice de omul care ajunge la asemenea ocazii și nu trebuie să cauți cuvinte pentru ceea ce a realizat în viață", a remarcat Iulian Filip.

Familia Zaporojan  a locuit tot timpul (din anul 1972) în blocul cu 5 nivele din str. Dokuceaev. Văduva regretatului arhitect a spus că soțului său îi plăcea zona respectivă și nu dorea să se multe în altă parte, într-o casă mai nouă. "Nicon iubea locurile frumoase din capitală și muncea cu dedicație la construirea și dezvoltarea Chișinăului. Dar atunci când îi era greu la serviciu, nu spunea.", își amintește Claudia Zaporojan.

Nicon Zaporojan  (05.09.1945 - 15.10.2016) a activat în cadrul Direcţiei generale arhitectură din anul 1976. În această perioadă a îndeplinit funcţii de şef - adjunct al Direcţiei, arhitect - şef adjunct, şef al Direcţiei, arhitect - şef. A fost membru al Uniunii arhitecţilor din Republica Moldova, membru al  Consiliului Urbanistic pe lângă arhitectul-şef al municipiului Chişinău.  În decursul a 40 de ani de activitate şi creaţie personală şi-a adus onest contribuţia la prosperarea arhitecturii şi amenajării teritoriului în municipiul Chişinău, un specialist valoros, cu experienţă profesională în domeniul urbanisticii.

A fost distins cu Titlul onorific de „ Arhitect Emerit"-1998,  Medalia „Meritul Civic"- 2006, Ordinul „Cuviosul Paisie Velicikovski" -2007, Diploma de gradul I a Prim- Ministrului Republicii Moldova - 27.08.2014. S-a bucurat  de stimă şi respect, propriul comportament fiind apreciat şi de colegi ca fiind unul model, profesionist.