Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Curtea Supremă de Justiţie va pronunţa hotărârea în cauza SA „Moldloto” către Primăria Chişinău

   3908

Mâine, miercuri, 23 decembrie 2009, la ora 15.00, Curtea Supremă de Justiţie (str. Kogălniceanu, 70, intersecţie cu str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni) va pronunţa hotărârea în cauza SA „Moldloto” către Consiliul municipal Chişinău. Respectiva societate comercială, succesoare de drept a întreprinderii sovietice „Sportloto” solicită, prin intermediul unui proces judiciar, recunoaşterea dreptului de proprietate asupra unui imobil al Primăriei Chişinău, din str. Veronica Micle 10 şi 10A, în care îşi are sediul Direcţia Funciară a Consiliului, dar şi sunt amplasate garajele Primăriei. Imobilul se află în curtea Primăriei, iar terenul aferent construcţiilor este de 0,25 ha. 
Amintim că, în anul 2006, Judecătoria Economică de Circumscripţie Chişinău a admis acţiunea SA „Moldloto” şi a recunoscut dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile din str. Veronica Micle, 10 şi 10 „A” şi anume: construcţia litera A – 251,1 metri pătraţi; încăperea cu suprafaţa 98,6 metri pătraţi din litera „B” şi construcţia litera „C” (garajele Primăriei) – 104,9 metri pătraţi. Deşi era obligată să facă acest lucru, conducerea Primăriei Chişinău de la acea vreme nu a contestat hotărârea Judecătoriei Economice de Circumscripţie şi decizia a devenit irevocabilă prin neatăcare. În anul 2009, actuala conducere a Primăriei a solicitat revizuirea respectivei hotărâri şi cauza se află la fel în proces de examinare. 
Ulterior, SA „Moldloto” s-a adresat din nou în instanţă, solicitând emiterea unei hotărâri suplimentare prin care să fie recunoscut dreptul de proprietate şi asupra încăperilor cu suprafaţa de 245,2 metri pătraţi, adică integral imobilul în care începând cu anul 1993 şi până în prezent îşi are sediul Direcţia Funciară a Consiliului municipal Chişinău. Judecătoria Economică de Circumscripţie şi Curtea de Apel Economică satisfac cererea Societăţii „Moldloto”. Autorităţile municipale fac recurs asupra hotărârii, iar mâine completul de judecată al Colegiului Economic al Curţii Supreme de Justiţie va pronunţa o decizie definitivă şi irevocabilă pe marginea cazului. 
În cadrul şedinţei de judecată de săptămâna trecută de la Curtea Supremă de Justiţie,  primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, care în proces a reprezentat interesele Primăriei Chişinău, a apreciat că modul în care acţionează SA „Moldloto” este unul ilegal, prin care se urmăreşte acăpărarea construcţiei şi a terenului din centrul oraşului. „Este inexplicabil cum o societate, succesoare a unei întreprinderi sovietice, care vindea bilete de loterie, doreşte să obţină prin intermediul proceselor judiciare dreptul de proprietate asupra unui imobil aflat în proprietatea autorităţilor municipale şi în care îşi are sediul Primăria municipiului Chişinău şi terenul din curtea Primăriei”, a conchis edilul capitalei. Primarul general şi-a exprimat indignarea şi nedumerirea în legătură cu deciziile judecătoreşti anterioare, dar şi de modul în care au acţionat factorii de decizie din cadrul Primăriei Chişinău, care au acţionat în detrimentul intereselor locuitorilor acestui oraş, menţionând că hotărârea judecătorească din 2006 va fi revăzută. 
P.S. Ataşat găsiţi un materialul grafic, care conţine informaţia deplină pe marginea cauzei. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău