Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfăşurarea proiectului de Eficienţă Energetică în clădirile publice din Chişinău

   2509

Primăria municipiului Chişinău informează că astăzi, 10 ianuarie 2017, s-a desfășurat prima ședință a grupului de lucru privind inițierea proiectului de reabilitare termică a clădirilor din municipiul Chișinău.

Întrunirea s-a desfășurat în format extins cu participarea primarului general interimar, Silvia Radu, ai reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Fondului E5P, unității de implementare a proiectului, ÎM „Direcția construcții capitale" și ai Consiliului municipal Chișinău. 

În cadrul ședinței au fost enunțate principalele activități de pregătire desfășurate pe parcursul anilor 2016 - 2017 pentru demararea proiectului în I etapă, printre care efectuarea studiului de fezabilitate și pregătirea inițierii procedurilor de licitații pentru auditul energetic a clădirilor ce vor fi reabilitate termic.

Primarul general interimar, Silvia Radu, a ținut să reconfirme disponibilitatea Primăriei de a realiza acest proiect foarte important pentru municipiul Chișinău. „Vom monitoriza întregul procesul de implementare a proiectului, iar în acest sens vor fi cooptați cei mai buni specialiști în domeniu. Dorim să includem cât mai multe edificii care necesită reabilitare termică pentru a spori gradul de eficiență energetică a școlilor, grădinițelor, spitalelor și blocurilor de locuințe", a menționat edilul capitalei.   

La I-a etapă au fost identificate 22 de obiective de menire socială, care necesită a fi reabilitate primordial, din totalul de 122 selectate. Proiectul este unul inovativ și prevede, pe lângă termoizolarea pereților, lucrări adiționale de reabilitare a rețelelor de ventilare, electrice, dar și a punctelor termice.  
 
Amintim că valoarea totală a proiectului privind eficienţa energetică şi izolarea termică a clădirilor publice din municipiu este de 25 milioane EURO. În acest sens, BERD şi BEI (Banca Europeană de Investiţii) oferă câte un împrumut de 10 milioane de EURO. De asemenea,  Chişinăul beneficiază şi de un grant de investiţii de 5 milioane de EURO din partea Fondului E5P.