Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Gestionarea deşeurilor menajere solide în municipiul Chişinău

   4070

În legătură cu discuţiile din ultima perioadă legate de gestionarea deşeurilor menajere solide, Primăria municipiului Chişinău prezintă viziunea sa pentru soluţionarea problemei în cauză.

Prin urmare, în luna septembrie 2016, a fost prezentat studiul de fezabilitate privind managementul deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Proiectul este finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a fost elaborat de compania germană de inginerie „FICHTNER Management Consulting".

Studiul de fezabilitate a fost realizat în perioada 2015 - 2016, iar scopul general fiind elaborarea sarcinilor privind îmbunătățirea serviciilor aferente deșeurilor solide și protecția mediul înconjurător din municipiul Chișinău. Potrivit autorilor de proiect, municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate.

În acest sens, sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din s. Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani. Proiectul va fi finanțat de către BERD și prevede:

a)     Reconstrucția depozitului de deșeuri din s. Țânțăreni - 11,643 mil. euro;

b)    Renovarea parcului auto/camioane pentru colectare și transfer deșeuri - 7,720 mil. euro;

c)     Reabilitarea stației de transfer și a liniei de sortare pentru deșeurile colectate separat - 1,802 mil. euro;

d)    Închiderea gunoiștii din sectorul Ciocana (utilizată în prezent) și revitalizarea zonei aferente - 1,785 mil. euro.

Potrivit primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, prin implementarea acestui proiect în valoare totală de circa 23 milioane de euro, pe parcursul a 5-7 ani, va fi rezolvată integral problema deșeurilor solide din municipiul Chișinău.

De asemenea, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, Primăria municipiului Chișinău a făcut public Studiul geologic și hidrologic la depozitul pentru deșeuri menajere de la Țânțăreni, în cadrul Proiectului privind realizarea Studiului de Fezabilitate "Deșeurile solide în Chișinău", elaborat de către Compania de consultanță "Fichtner".

În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că sursa de apă potabilă din localitate sau fântâna pentru agricultură amplasată lângă depozit nu sunt afectate de gunoiștea municipală. 

Moldova: Proiectul deșeurilor solide Chișinău-Studiu de fezabilitate  Propunere de proiect

Studiu geologic și hidrologic Depozitul de deșeuri Țânțăreni Rezumat RO  ENG