Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Realizările sistemului de sănătate din municipiul Chișinău în anul 2016

   3517

Pe parcursul anului 2016, Primăria municipiului Chişinău a realizat mai multe activităţi importante pentru a spori accesibilitatea populației la servicii medicale de înaltă calitate, a îmbunătăți condițiile de prestare a serviciilor medicale, dar şi a asigura cu echipamente și tehnică medicală modernă a instituțiilor medico-sanitare publice municipale. 

În acest sens, pe 15 ianuarie a.c., a avut loc deschiderea Secției de reanimare și a Centrului municipal de diagnostică medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime". Instituţia deservește anual circa 2000 - 2300 de pacienți în stări critice. Cu suportul autorităţilor locale şi Agenţiei japoneze pentru cooperare internaţională, spitalul a fost dotat cu utilaj performant, inclusiv angiograf de marca japoneza „Shimadzu" şi angiomat „MEDRAD Mark 7 Aterion". De asemenea, Centrul municipal de diagnostică medicală din cadrul Spitalului „Sfânta  Treime" a fost dotat cu Computer Tomograf performant, de model „Toshiba", aparat C-Arm pentru urologie, F3 Shimadzu - grafie și scopie digitală, aparate radiologice mobile digitale pentru secția reanimare și toxicologie și un aparat de ecografie, pentru examinări ecografice de calitate.

Pe data de 21 ianuarie 2016, s-a deschis Secţia de pediatrie nr. 1 şi Secţia pentru primiri urgente din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1, care a sporit semnificativ posibilitățile de acordare a asistenței medicale pediatrice copiilor din municipiul Chișinău.

În acelaşi timp, pe 2 februarie a.c., în cadrul IMSP Maternitatea Municipală nr.2, a avut loc deschiderea Centrului municipal de andrologie, unde bărbații beneficiază de asistență medicală complexă cu consultarea specialiștilor: androlog, dermatovenerolog, urolog, psiholog, endocrinolog; diagnostic și tratament urologic, andrologic, fizioterapeutic. 

La 2 martie 2016, a fost deschisă Unitatea de Primire Urgență din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail". Instituţia deservește anual circa 17 mii de pacienți și are un rol foarte important în trierea pacienților și aprecierea tacticii ulterioare de tratament.

În luna martie a anului curent, s-au mai deschis trei Secţii de pediatrie din cadrul Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco". În secțiile nominalizate, pe perioada aflării în staționar, micii pacienți se află împreună cu unul din părinți. În acelaşi timp, fiecare secție este dotată cu o cameră de joacă pentru copii.

Pentru a oferi servicii consultative generației tinere privind modul sănătos de viață și deprinderile sănătoase, la 7 octombrie a.c., a fost inaugurat Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, în incinta Centrului Consultativ Diagnostic a Asociației Medicale Teritoriale Ciocana.

În cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Ahanghel Mihail", s-a deschis, pe data de 8 noiembrie 2016, Secția de chirurgie aseptică. Secția dispune de 45 de paturi, iar anual peste 2 mii de pacienți din sectoarele Buiucani și Râșcani ale municipiului vor beneficia de servicii de asistență medicală de calitate.

De asemenea, pe 8 decembrie curent, în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr.1 a avut loc inaugurarea Secției de terapie nr.1, care a fost renovata capital, modernizata și dotată cu mobilier nou. Anual, circa 2000 de pacienți cu maladii cardiovasculare, pulmonare, patologii ale tractului digestiv și urinar vor beneficia de asistență medicală calitativă prestată în cadrul acestei secții.

Începând cu luna decembrie a.c. angajaţii sistemului de sănătate dispun de un Centru de Instruire și Agrement „Sfântul Arhanghel Mihail", amplasat în zona de odihnă din Vadul lui Vodă. Noul Centru de instruire dispune de 2 corpuri de clădiri - una pentru organizarea procesului de instruire a personalului medical în domeniul managementului și practicilor contemporane de acordare a asistenței medicale în conformitate cu Protocoalele Clinice naționale și recomandările internaționale

                  
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău