Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Intentarea procesului de insolvabilitate a ÎM „Direcţia construcţii capitale”

   3425

Primăria municipiului Chişinău anunţă că la 21.04.2016, prin Încheierea Curţii de Apel Chişinău, a fost admisă spre examinare cererea introductivă înaintată de SRL „Fastcomtrans" privind intentarea procesului de insolvabilitate faţă de ÎM „Direcţia construcţii capitale". Prin decizia instanţei de judecată, s-a dispus aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare ale întreprinderii municipale. De asemenea, a fost desemnat un administrator provizoriu al ÎM „Direcţia construcţii capitale".

De menţionat că litigiul între respectivul agent economic şi Primăria municipiului Chişinău dureză deja de 10 ani. În anul 2006, SRL „Fastcomtrans", care este reprezentat în instanţe, în bază de procură, de consilierul municipal din partea  Partidul Socialiştilor, Oleg Onişcenco, a câştigat o licitaţie pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie curentă a faţadei Liceului „M. Koţiubinski", un imobil cu statut de monument de arhitectură de impornaţă naţională, amplasat pe str. Mihai Eminescu. Primăria Chişinău i-a achitat în acest sens o sumă de circa 100 mii lei. Lucrările nu puteau fi continuate, deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat în modul stabilit. Din banii alocaţi, agentului economic i s-a solicitat să execute documentaţia de proiect. De menționat că din data de 25 ianuarie 2016, Oleg Onişcenco şi-a schimbat numele în Semeniuc. 

Fără a ţine cont de solicitările Primăriei Chişinău, agentul economic a continuat lucrările de reparaţie a faţadei, în lipsa unui proiect de restaurare a clădirii şi cu încălcarea tuturor normelor de construcţie. Fapt confirmat şi prin expertizele tehnice ce s-au efectuat pe parcursul anilor. La ora actuală, tencuiala de pe faţada instituţiei cade, iar lucrările executate nu corespund sub nicio formă criteriilor stabilite.

Mai târziu, agentul economic înaintează o acţiune judiciară împotriva autorităţilor publice locale, solicitând achitarea sumei de 9 milioane lei, în baza unui deviz întocmit de ei. După mai multe procese judiciare care au durat circa 6 ani, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Primăria Chişinău urmează să-i achite respectivului agent economic suma de 3,7 milioane lei. Autorităţile locale au apreciat  acţiunile agentului economic drept escrocherie, care blochează activitatea unei subdiviziuni municipale.

Recent, SC „Fastcomtrans" SRL a semnat un contract de cesiune de creanţe a datoriei cu un alt agent economic. 

Ca urmare a Încheierii Curţii de Apel din 21.04.2016, prin care s-a admis cererea privind intentarea procesului de insolvabilitate a ÎM „Direcţia Construcţii capitale" a Primăriei municipiului Chişinău, se afectează grav atât activitatea întreprinderii municipale, cât şi interesul public, şi anume:

1.     Sunt în pericol realizarea contractelor de reparaţie şi investiţii capitale a peste 114 de proiecte aflate în derulare ce vizează reparaţia şcolilor, grădiniţelor, spitalelor, construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare;

2.     La balanţa întreprinderii municipale sunt 272 km de gazoducte magistrale, care asigură consumatorii din municipiu cu gaze naturale. Prin urmare, este în pericol inclusiv securitatea energetică a oraşului.

3.     Angajaţii direcţiei nu-şi primesc salariile deja de mai multe luni.

În acelaşi timp, informăm că pe 18 mai 2016, Curtea Supremă de Justiţie va examina cererea de revizuire a cauzei, depusă de Primărie, întrucât s-au stabilit mai multe falsuri în dosar. În continuare, Primăria Chişinău va întreprinde toate acţiunile legale pentru depăşirea situaţiei.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău