Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfăşurarea Programului MoREEFF de schimbare a geamurilor în blocurile de locuinţă

   3690

Primăria municipiului Chişinău informează că până în prezent au fost schimbate integral geamurile din locurile de uz comun în 206 blocuri de locuinţe din capitală. Astfel, întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ au valorificat în acest sens 10,2 milioane lei, dintre care 3,5 milioane lei constituie componenta de grant, iar restul sumei o reprezintă împrumutul bancar în cadrul Programului MoREEFF. 

De asemenea, gestionarii blocurilor respective au efectuat şi lucrări de reparaţie în cele 712 scări unde s-au schimbat geamurile, inclusiv prin schimbarea parţială a uşilor de la intrare în blocurile de locuinţă. 

Programul MoREEFF încurajează, în primul rând, implementarea tehnologiilor energo-eficiente în locuinţe şi are drept scop susţinerea locatarilor şi proprietarilor spaţiilor locative din Moldova pentru a reduce consumul şi facturile la energie.  

Proiectul de eficienţă energetică este susţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prin intermediul Programului Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova (MoREEFF). Pentru a stimula implementarea proiectelor de eficienţă energetică, linia de creditare MoREEFF are şi o componentă de grant finanţată din Programul Investiţional de Vecinătate al Uniunii Europene şi de către Agenţia suedeză pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (SIDA). Prin intermediul programului MoREEFF solicitanţii împrumuturilor beneficiază de un grant de până la 35 la sută din costurile proiectului. 

În Chişinău, Programul MoREEFF a fost lansat la finele anului 2014 şi va fi implementat pe parcursul a 5 ani, iar în rezultat urmează a fi schimbate geamurile în peste 1700 de blocuri de locuinţă din capitală.

    

Direcţia Relaţii Publice, 
Primăria mun. Chişinău