Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Atelier de planificare urbană

   454

30 ianuarie 2019 - Primul atelier de planificare în cadrul procesului de elaborare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al mun. Chișinău a fost organizat pe 30 ianuarie 2019.

Evenimentul a dat startul procesului de discuție publică în subiectul mobilității urbane ce precedă elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru mun. Chișinău. La atelier au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile din oraș, oameni de afaceri, experți independenți, cetățeni interesați.

Citiți aici raportul de la eveniment

Oraşe verzi durabile pentru Moldova

Transformăm împreună Chișinăul într-un oraș prietenos oamenilor şi naturii. Jumătate din populaţia din satele R. Moldova va migra până în 2030 în oraşe.  Influxul de noi rezidenți se va resimţi mai cu seamă în Chișinău, acesta urmând să găzduiască peste 50% din toată populația urbană a ţării, până în 2030. Chişinăul nu este pregătit, deocamdată, să ofere servicii şi infrastructură de calitate pentru un număr atât de mare de locuitori.

Fenomenul urbanizării solicită regândirea serviciilor publice şi a infrastructurii urbane, astfel încât acestea să fie centrate pe confortul oamenilor din oraş şi, nu în ultimul rând, să fie prietenoase mediului.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova" îşi propune să catalizeze investițiile în dezvoltarea urbană ecologică cu emisii reduse de carbon, aplicând abordări integrate de planificare urbană,  încurajând inovarea, planificarea participativă și parteneriatele dintre sectorul public și privat. Proiectul va lansa în Chişinău un Green City Lab: laborator urban de inovații în sfera serviciilor locale, care va ghida transformarea municipiului Chișinău și a altor centre urbane în orașe europene moderne verzi și inteligente, unde calitatea vieții locuitorilor săi este în prim plan, de rând cu oportunitățile pentru creșterea economică durabilă.

Stații de alimentare a automobilelor electrice instalate pe principalele trasee urbane, arbori solari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, staţii de colectare a PET-urilor, platformă online de participare civică a chişinăuienilor, sunt câteva din activităţile planificate a fi realizate de Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova" în perioada 2018-2019. Inițiativa este implementată de PNUD Moldova și finanțată de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Activităţile vor fi desfăşurate în parteneriat cu Laboratoarele de inovații ale PNUD Moldova, parteneri de dezvoltare, antreprenori şi autorităţi naţionale/locale.