Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Un nou sediu pentru Biblioteca Publică Maramureş din Chişinău

   2601

Ieri, de Ziua profesională a bibliotecarilor, a avut loc inaugurarea unui nou sediu pentru biblioteca publică Maramureş , filială a Bibliotecii municipale “B.P. Hasdeu” din Chişinău. Biblioteca este destinată, în special, locuitorilor sectorului Centru al capitalei şi se află pe strada Grenoble, 163/5. La iniţiativa pretorului sectorului Centru, Vladimir Şarban, a fost găsit un spaţiu adecvat pentru bibliotecă, ce a adăpostit colecţiile constituite încă de la fondare. 
Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu” a menţionat că Maramureş este una dintre cele 33 de filiale, pe care le are Chişinăul. „Sectorul Centru al capitalei are cele mai puţine biblioteci, iar pretorul Vladimir Şarban s-a arătat receptiv la sugestia mea şi a găsit  un sediu potrivit, în acest Centru al copiilor. Şi astfel, împlinim gândul nostru de a avea mai multe  biblioteci”, a spus Kulikovski. 
Deschiderea a avut loc într-un cadru solemn, cu participarea scriitorilor Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, Vlad Pohilă, Claudia Partole, a oamenilor de cultură şi artă. Invitaţi speciali – colegi de la Biblioteca municipală din Baia Mare, în frunte cu Teodor Ardelean, directorul instituţiei, unul dintre primii bibliotecari din România, care alături de regretatul Traian Brad, au adus în 1991 la Chişinău primele 42 mii de cărţi româneşti. De atunci şi până în prezent, Chişinăul a beneficiat de numeroase donaţii, în toate filialele de carte românească. “E o criză a culturii lecturii în România, a spus Teodor Ardelean, pe care trebuie s-o lichidăm. Şi ne vor ajuta s-o facem scriitorii din Moldova”. 
Academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, şi-a exprimat  satisfacţia de a participa la o asemenea manifestare, cu oameni ai cărţii, între care se simte bine. „Este o oportunitate pentru copii ca şi pentru locuitorii din împrejurime de a beneficia de carte, în condiţii bune”, a menţionat Mihai Cimpoi. 
Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău s-a adresat copiilor, prezenţi în număr impresionant la această acţiune, dorindu-le să vină cât mai des la bibliotecă, pentru a se bucura de lumina cărţii. 
Vladimir Şarban, pretorul Sectorului Centru al municipiului Chişinău, a mulţumit celor care au răspuns provocării de a avea o nouă bibliotecă şi a menţionat, între altele: “Mă bucur că această idee a prins viaţă. Mi-aduc aminte de o vorbă, pe care am implementat-o acum – „O cameră fără cărţi e ca şi o casă fără suflet”. Am adus, în calitate de dar, un lot de carte, pe care îl ofer cu multă plăcere bibliotecii”, a mai adăugat Vladimir Şarban.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău