Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația privind spitalizarea pacienților cu COVID-19 în municipiul Chișinău

   1765

Primăria municipiului Chișinău informează că în prezent în spitalele municipale sunt internate 929 de persoane: adulți și copii, confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 44 de pacienți se află în stare extrem de gravă. Astfel, instituțiile municipale fac față cu greu numărului mare de pacienți, care necesită internare, iar locurile în secțiile ATI sunt ocupate la limită de capacitate. Informații în acest sens au fost prezentate de Primarul General, Ion Cean, în cadrul ședinței operative săptămânale.

În context, responsabilii municipali examinează posibilitatea extinderii numărului de locuri în spațiile medicale obișnuite, precum și la terapie intensivă. „Probabil vom activa un bloc din cadrul IMSP SCM „Sfânta Treime", cu profil „COVID-19 și cca 32 de paturi la ATI. De asemenea, vom activa o secție COVID și  la Spitalul nr. 4, specializată în tratament paleativ: suspecți sau confirmați cu coronavirus", a declarat Ion Ceban.

Deocamdată, din toate instituțiile spitalicești municipale, doar SCM „Gh. Paladi" nu este inclus în oferirea serviciilor medicale pentru pacienții cu COVID, iar la necesitate și aici vor fi activate cca 200-300 de paturi, inclusiv 10 locuri la ATI.

În contextul tragediei produse recent la un spital din Constanța, soldat cu victime din cauza unui incendiu, Primarul General, a transmis condoleanțe administrației  instituției și familiilor victimelor. Totodată, Ion Ceban, a atenționat repetat managerii de spitale municipale, de rând cu alți specialiști responsabili de mentenanța rețelelor electrice, să monitorizeze situația antiincendiară în cadrul instituțiilor medicale. Mai mult, până la 10 octombrie, a.c., directorii de spitale urmează să prezinte conducerii Primăriei rapoarte la capitolul dat.

În aceeași ordine de idei, în scop de monitorizare și protecție antiincendiară, municipalitatea a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență să asigure prezența unui echipaj de pompieri la Centrul COVID-19 Chișinău de la CIE „Moldexpo".  

E de menționat că la data de 03.10.2021, numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 a ajuns la 117662 persoane, inclusiv 112412 recuperați și 2060 de decese.