În perioada de trecere de la versiunea veche la cea nouă, ambele site-uri vor funcționa în paralel.
Informația a fost migrată și referențiață. La moment compartimentele sunt aranjate conform versiunii vechi pentru a facilita regăsirea rapidă a informației.

RTEC și PUA au suplinit cu unități de transport rutele municipale

   837

Primăria Municipiului Chișinău informează că unele rute urbane și suburbane au fost completate cu unități de transport - autobuze și troleibuze, iar pe alte linii municipale sunt eficientizate itinerarele.

Aceste măsuri sunt aplicate anual, în luna septembrie, de către de către Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație și sunt realizate în baza studiilor fluxurilor de călători, pe rutele urbane și suburbane de transport public.

Astfel, în dependență de rezultatele acesteia, sunt operate modificări în rețeaua transportului public de pasageri, în scopul optimizării și eficientizării serviciilor de transportare a călătorilor și deservirea calitativă a populației.

În acest context, din luna septembrie 2022, au fost suplinite cu unități de transport următoarele rute de transport public, după cum urmează:

 • Pe ruta de autobuz nr. 9 (or. Codru, cartierul Malina Mică - Universitatea de Medicină) au fost adăugate 4 unități, iar în prezent, în orele de vârf, pe acest itinerar circulă 12 autobuze;
 • Pe ruta de autobuz nr. 47 ,,Chișinău - Ciorescu" a fost adăugată o unitate de transport;
 • Pe ruta urbană 23 „str. Ismail - bd. Mircea cel Bătrân" a fost adăugat un autobuz;
 • Ruta de troleibuz nr. 17 (Gara feroviară - Autogara Sud-Vest) a fost suplinită cu 2 unități;
 • Ruta de autobuz nr. 11 (or. Durlești) a fost stabilită în direcție inversă rutei circulare de troleibuz nr. 35.

Fluxul de pasageri va fi monitorizat în continuare, iar la necesitate se va veni cu soluții de îmbunătățire. 

Totodată, unele rute se optimizează prin modificarea itinerarelor sau a orarelor de circulație:

 • De la 1 octombrie curent, ruta de troleibuz nr. 35 „str. Vasile Alecsandri - or. Durlești" va circula parțial pe str. Drumul Viilor, cu următorul itinerar: șos. Hâncești - str. Academiei - str. Drumul Viilor - str. Pietrarilor - șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit.
 • Tot de la 1 octombrie 2022, se preconizează redeschiderea rutei de transport public care va deservi cartierul Durlești II (de la str. Codrilor, până la sensul giratoriu din Piața Dimitrie Cantemir).
 • Se optimizează orarele rutelor de autobuz nr. 18, nr. 44, nr. 33 și a rutei de troleibuz nr. 31, care deservesc comuna Sîngera, sat. Dobrogea și sat. Revaca.

De asemenea, în dependență de completarea parcului auto cu material rulant și personal, se examinează posibilitățile de organizare a unor rute de transport public, care vor deservi străzile:

 • Mesager
 • Florilor
 • Calea Basarabiei - Calea Moșilor - Varnița
 • Nicolae Milescu Spătaru - Ginta Latină (tronson Petru Zadnipru - Ginta Latina - Mircea cel Bătrân)
 • Mihail Sadoveanu (tronson Petru Zadnipru - Alecu Russo - Vadul lui Vodă)
 • or. Codru (str. Sihastrului - str. Drumul Schinoasei - str. Schinoasa Deal).

De asemenea, autoritățile municipale analizează opțiunile pentru organizarea transportului public pentru localitățile Condrița și Goianul Nou, iar pentru suburbiile Ghidighici, Budești și Bubuieci se analizează soluții de îmbunătățire a serviciilor de transportare a pasagerilor.

În prezent, pe rutele municipale circulă zilnic 332 de troleibuze și 127 de autobuze. Din cele 24 de rute de autobuze, gestionate de Parcul Urban de Autobuze, 19 rute circulă pe itinerarele ce leagă capitala de suburbii. Regia Transport Electric Chișinău deservește 6 localități suburbane.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Citeste cu voce textul selectat WAY Linkuri WAY