Pagina oficială a Municipiului Chișinău

„Recunoaştere şi recunoştinţă”, pentru tinerii care au suferit după 7 aprilie 2009

   2167

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu un grup de 40 de tineri, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ din capitală, victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de către organele de forţă, ca urmare a evenimentelor din 6-7 aprilie. Tinerii au fost într-o excursie în România şi au revenit în Republica Moldova în cursul nopţii trecute, în jurul orelor 3, oră la care a avut loc şi întâlnirea cu Primarul general la Primăria municipiului Chişinău. 
Tinerii au împărtăşit impresii despre vizita efectuată, locurile pe care le-au vazut şi oamenii cu care au comunicat, mare parte dintre ei vizitând pentru prima data România. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat speranţa că prin acest program tinerii au avut posibilitatea sa acumuleze gânduri pozitive, să-şi facă noi prieteni şi să recapete încrederea ca Republica Moldova poate deveni cu adevarat un stat liber, în care să domine supremaţia legii şi respecatarea drepturilor omului, ca şi precondiţii pentru prosperitate şi integrare europenană. 
În perioada 3 – 9 noiembrie a.c., primul grup de tineri s-a aflat într-o excursie în localităţile cu semnificaţie cultural-istorică din România. În cursul vizitei, tinerii s-au aflat în mai multe oraşe româneşti, printre care Bucureşti, Sinaia şi Braşov. De asemenea, ei au vizitat Palatele Parlamentului şi Cotroceni şi au avut întrevederi cu reprezentanţi din cadrul Parlamentului, Ministerelor de Externe şi de Tineret din România, Primaria oraşului Braşov, etc. 
Acţiunea este organizată în cadrul Proiectului „Recunoaştere şi recunoştinţă”, iniţiat de Primăria Chişinău, cu susţinerea Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Tineretului şi Sportului din România. Proiectul prevede organizarea a încă două excursii similare,  pentru grupuri de tineri care au suferit în urma acţiunilor politiei din aprilie 2009. Următorul grup va pleca în după-amiaza zilei de astăzi. Proiectul are ca scop să contribuie la reabilitarea morală şi psihologică a victimelor abuzurilor structurilor de forţă după 6-7 aprilie 2009. 
Primăria Chişinău face apel către tineri să anunţe în continuare Primăria şi comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, despre abuzurile la care au fost supuşi de către organele de forţă după 7 aprilie curent. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău