Dorin Chirtoacă: Meritul pentru procurarea celor 102 de troleibuze noi este al locuitorilor municipiului Chişinău

http://www.chisinau.md/ro/dorin-chirtoaca-meritul-pentru-procurarea-celor-102-de-troleibuze-noi-20292_238505.html

„Meritul pentru realizarea Proiectului de modernizare a transportului public din municipiul Chişinău este al locuitorilor acestui oraş”, astfel a reacţionat primarul general Dorin Chirtoacă la declaraţiile precum că Guvernul Republicii Moldova a negociat procurarea celor 102 de troleibuze noi pentru parcul Regiei transport electric Chişinău.

„Meritul pentru realizarea Proiectului de modernizare a transportului public din municipiul Chişinău este al locuitorilor acestui oraş", astfel a reacţionat primarul general Dorin Chirtoacă la declaraţiile precum că Guvernul Republicii Moldova a negociat procurarea celor 102 de troleibuze noi pentru parcul Regiei transport electric Chişinău. „Achiziţionarea celei mai importante partide de unităţi de transport din istoria Chişinăului a fost posibilă graţie eforturilor exclusive ale Primăriei şi Consiliului municipal Chişinău, fapt pe care nimeni nu-l poate pune la îndoială", a declarat primarul capitalei.

În cadrul şedinţei de la Primărie, Dorin Chirtoacă a subliniat că costul total al Proiectului privind achiziţionarea noilor troleibuze este de 13,65 milioane Euro. Din această sumă, 10 milioane Euro sunt credite contractate de Primăria Chişinău de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), câte 5 milioane Euro de la fiecare instituţie bancară, iar 3,65 milioane reprezintă granturi din partea Comisiei Europene (3 milioane Euro) şi a donatorilor BERD (650 mii Euro). Condiţiile de creditare, grantul dar şi organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea unităţilor de transport au fost negociate şi desfăşurate de autorităţile publice locale. Banii au fost acordaţi fără garanţia Guvernului, fapt pentru care dobânda este mai mare decât în cazul în care Guvernul susţinea solicitarea Primăriei Chişinău în acest sens.

Cele 102 de unităţi de trasnport electric vor fi achiziţionate de Primăria Chişinău de la Compania „Belkommunmash" SA, oraşul Minsk, Republica Belarus. Primele 5 troleibuze au pornit deja spre Chişinău. Până la finele lunii curente, în capitală vor fi livrate deja 20 de unităţi de transport. După care, până la 1 iunie a.c., pe rutele municipale vor circula toate 102 troleibuze noi.

La finele săptămânii trecute, Dorin Chirtoacă a întreprins o vizită de documentare în oraşul Minsk, la Întreprinderea „Belkommunmash" SA, unde s-a informat despre stadiul asamblării unităţilor de transport electric. Primarul general şi-a exprimat convingerea că noile troleibuze vor fi pe placul chişinăuienilor, deoarece corespund standardelor şi cerinţelor oamenilor.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

 

21.03.2011

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md