A fost activată Celula de criză, în vederea coordonării acțiunilor privind intervențiile de deszăpezire și gestionarea situațiilor de urgență

http://www.chisinau.md/ro/a-fost-activata-celula-de-criza-in-vederea-coordonarii-20292_275637.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că, în contextul avertizărilor metrologice de schimbare a vremii a fost activată Celula de criză la nivelul municipiului Chișinău, în vederea coordonării acțiunilor privind intervențiile de deszăpezire și gestionarea situațiilor de urgență.

Decizii în acest sens, au fost adoptate de membrii Comisei Situații Excepționale a Municipiului Chișinău (CSE), care s-au întrunit astăzi ședință.

Conform deciziei CSE Chișinău Nr. 8 din 06 ianuarie 2024, se constată situație excepțională la nivel local, în legătură cu stabilirea de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a Codului portocaliu de ger, viscol și ninsori pe tot teritoriul țării (se prevăd condiții complicate ale vremii prin căderea precipitațiilor sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsori puternice 15-20 l/m2, izolat cu viscoli, pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș).

In acest context, serviciile municipale din sfera gospodăriei drumurilor, locativ-comunală, precum și cele de asistență medicală și socială, monitorizează situația și sunt pregătite pentru a interveni la necesitate.

Tehnica și utilajele specializate ale regiilor de profil sunt pregătite pentru activitățile de deszăpezire și dispun de stocuri suficiente cu material antiderapant.

Totodată, Comandamentul local instituit pe durata activității Celulei de criză va coordona acțiunile care se impun și va funcționa cu program de permanență în perioada de viscol si ninsori abundente, notificate de atenționările meteorologice transmise de SHS, pe toata perioada iernii.    

La necesitate vor fi puse în funcțiune utilaje specializate din dotarea întreprinderilor municipale, precum și a celor contractate, închiriate sau puse la dispoziția APL Chișinău de agenții economici din teritoriu. 

De asemenea, operatorii economici vor curața zăpada de pe caile de acces din zona și teritoriile unde își desfășoară activitatea.

Pe această cale, în cadrul ședinței CSE Chișinău, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat responsabililor municipali mobilizare în vederea acțiunilor care urmează a fi întreprinse prompt în caz de schimbare bruscă a vremii, anunțată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat pentru perioada 7-10 ianuarie, curent.

Astfel, atenționăm cetățenii, în contextul avertismentelor de schimbare a vremii și emitere a codului portocaliu de cădere a precipitațiilor abundente, să fie prudenți pe străzi și în trafic, să nu-și parcheze automobilele sub copaci și să țină cont de recomandările autorităților.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii urbei sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

06.01.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md