• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Primăria Municipiului Chișinău, în colaborare cu UNICEF Moldova, își consolidează eforturile în vederea respectării drepturilor copiilor în situații de stradă

Primăria Municipiului Chișinău, în colaborare cu UNICEF Moldova, își consolidează eforturile în vederea respectării drepturilor copiilor în situații de stradă

   1191

De Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, viceprimarul Angela Cutasevici, a efectuat o vizită de lucru la Centrul de servicii pentru copii în situație de stradă din municipiul Chișinău. Instituția de profil este unica din republică, care oferă servicii sociale pentru copiii în dificultate și activează în regim non-stop.

Centrul din subordinea Primăriei Chişinău are menirea să ofere asistenţă informaţională şi psihopedagogică copiilor aflaţi în situaţie de risc, inclusiv cei supuşi violenţei, cei neglijaţi de părinţi, care vagabondează şi cerşesc - indiferent dacă provin din capitală sau din raioanele țării.

Anual, instituția este frecventată de circa 90 de copii, dintre care 80 la sută provin din raioanele republicii şi doar 20 % sunt din Capitală, preponderent din suburbii. Până în martie 2023, inclusiv, Serviciul a acordat suport la peste 30 de copii din întreaga țară.

Municipalitatea oferă un complex de servicii sociale pentru copii în situații de stradă, care variază în funcție de necesitățile copiilor:

▪Alimentație

▪Igienă personală

▪Spălarea și schimbarea hainelor

▪Formarea deprinderilor de viață (autoservire, spălarea veselei, strânsul mesei, spălatul hainelor, menaj, igienă personală etc.)

▪Dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare și de comportament

▪Suport în studierea și asimilarea programelor de studii

▪Orientare profesională

▪Consiliere și reabilitare psihosocială a copiilor (individual și de grup)

▪Facilitarea accesului și însoțirea acestora la serviciile din comunitate (educație, sănătate, cultură)

▪Conlucrarea cu autoritățile tutelare de la locul de trai al copilului, în scopul reîntoarcerii copilului în familia biologică/extinsă sau servicii sociale

▪Restabilirea și/sau îmbunătățirea relațiilor cu familia.

Sub aspectul dezvoltării serviciilor destinate copiilor străzii, municipalitatea  colaborează cu UNICEF Moldova, în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Pentru anul curent sunt preconizate un șir de acțiuni în susținerea copiilor în situație de stradă, inclusiv achiziționarea bunurilor de primă necesitate: încălțăminte de iarnă/vară, haine groase, lenjerie de corp şi mărfuri de igienă.

Totodată, cu ajutorul UNICEF sunt instruiţi asistenți sociali, specialiști, manageri, psihologi și pedagogi ai Serviciului social Asistență Stradală. Mai mult, este oferit suport în dezvoltarea echipei mobile care efectuează razii repetate pe teritoriul municipiului Chișinău, pentru a depista copii în situații de stradă.

Pentru anul 2023, din bugetul aprobat pentru întreţinerea Complexului de servicii sociale pentru copii şi tineri în situaţie de strada, au fost alocați 4 milioane de lei.

Suplimentar, cu suportul UNICEF în susţinerea Centrului pentru perioada 2022-2023 au fost acordați 1 milion de lei.