Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chişinău deplânge trecerea la cele veşnice a lui Andrei Vartic

   2237

Primăria municipiului Chişinău regretă trecerea la cele veşnice a lui Andrei Vartic , p romotor al culturii , fruntaş al mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova, deputat în parlamentul RM (1990), regizor de teatru, actor , publicist.


Intelectual cu o deosebită sensibilitate a timpurilor în care a trăit, Andrei Vartic  a desfăşurat o vastă şi prodigioasă activitate. A fost un animator al acţiunilor de renaştere naţională, la 27 mai 1988 propune crearea Frontului Popular din Moldova . Organizează şi conduce adunarea de întemeiere a FPM (3 iunie 1988). A fost un membru activ al cenaclului Alexe Mateevici şi al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste şi în sprijinul ideii de eliberare naţională, participă la organizarea Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, inclusiv prin spectacolul de mare succes „Ce vor scriitorii”, premiera căruia a avut loc la 27 martie 1989. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1993).


Andrei Vartic întemeiază prima fundaţie culturală din R. Moldova – Basarabia (1991). Editează reviste de cultură,  montează spectacole, publică articole şi studii în probleme economice, filozofice, informaţionale, în ziare şi reviste din Republica Moldova şi România. Participă la sesiuni ştiinţifice internaţionale, organizează expediţii în zona de locuire a dacilor carpatini. În 1993 părăseşte viaţa politică şi se consacră cercetării civilizaţiei dacice: creează Institutul civilizaţiei dacice din Chişinău (ICIDAC), elaborează enciclopedia CD-ROM Dacian Civilization HigWay şi metodica cercetării multidisciplinare a civilizaţiei dace.


Primăria municipiului Chişinău exprimă condoleanţe familiei, rudelor şi prietenilor care deplâng dispariţia înainte de vreme a omului de cultură Andrei Vartic.


Dumnezeu să-l odihnească în pace.


Direcţia Relaţii Publice,


Primăria mun. Chişinău