Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chişinău condamnă actul de terorism comis la 14 octombrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale

   2269

Primăria municipiului Chişinău condamnă cu fermitate actul de terorism comis la 14 octombrie curent în Piaţa Marii Adunări Naţionale din municipiul Chişinău. Considerăm  incalificabil  gestul persoanei necunoscute care a aruncat o grenadă de lupta de tip RG-42, în mulţimea de tineri, inclusiv minori, care au venit să sărbătorească Hramul Chişinăului.

Considerăm că cei care au planificat şi au comis această crimă au încercat sa intimideze şi să ameninţe nu doar populaţia municipiului Chişinău, dar şi  populaţia întregii republici, urmarind prin aceasta să împiedice  în continuare dorinţa cetăţenilor de a se comporta, de a lua decizii şi de a gandi în mod liber.

În cazul în care în spatele acestei crime este o persoană, un grup de persoane sau o organizaţie, cerem ca aceştia să-şi revendice acţiunile pentru a şti despre cine este vorba şi pentru a afla scopurile pe care le urmăresc prin atentarea la viaţa unor tineri şi copii nevinovaţi.

Primăria municipiului Chişinău a convocat astăzi şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale şi a decis: acordarea ajutorului medical şi psihologic, evaluarea pagubelor şi acordarea ajutoarelor financiare victimelor atentatului; verificarea acivităţii agenţilor economici care comercializează arme, muniţii, articole pirotehnice etc.; verificarea pieţelor şi a locurilor aglomerate din Chişinău; efectuarea unei analize a modului de asigurare până în prezent a ordinii publice în cadrul unor manifestări de masă cu propuneri de modificare în vederea creşterii gradului de securitate a cetăţenilor.

Ne adresăm structurilor abilitate pentru identificarea răufăcătorilor şi facem apel către locuitorii care posedă informaţii relevante, inclusiv imagini video, foto, materiale audio etc, să le aducă la cunoştinţa poliţiei şi primăriei la telefoanele de încredere 27-95-95, 22-10-02 sau 902.   

Ne adresăm locuitorilor municipiului Chişinău şă ne consolidam şi să depunem împreună toate eforturile pentru a veni în ajutorul victimelor atentatului şi pentru a acumula toată informaţia  necesară stabilirii adevărului şi pedepsirii celor care au comis această crimă. În vederea depăşirii acestui eveniment dramatic care marchează capitala şi societatea, facem apel către populaţie să păstreze calmul şi liniştea în societate.

Direcţia Relaţii Publice, 

Primăria mun. Chişinău