Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău propune măsuri suplimentare de profilaxie împotriva gripei pandemice provocată de noul virus gripal A (H1N1)

   1750

Primarul general Dorin Chirtoacă a convocat astăzi şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice municipale, pentru a examina situaţia creată şi a aproba măsurile necesare de prevenire şi control a gripei pandemice, provocate de noul virus gripal A (H1N1). La şedinţă au participat şi reprezentanţii Aeroportului Internaţional Chişinău, ai gărilor auto şi feroviare, medicii din cadrul instituţiilor de învăţământ, precum şi responsabili din cadrul Serviciului Vamal şi cel de Grăniceri. 
Reprezentanţii Centrului municipal de medicină preventivă au informat despre acţiunile de control şi prevenire a gripei provocate de noul virus gripal, întreprinse în conformitate cu Hotărârea Comisiei din 7 august a.c. În perioada dată, au fost cercetate 83 de cazuri cu suspecţie de infecţie cu virusul gripal A (H1N1), fiind realizate toate măsurile antiepidemice în focar şi depistaţi bolnavii din categoria persoanelor aflate în contact. S-a constatat că în unele instituţii de învăţământ şi în unele unităţi de transport nu sunt asigurate condiţiile necesare de igienă sau lipseşte materialul informativ, iar în 3 pieţe lipseşte nodul de radio. 
În cursul şedinţei, a fost discutată situaţia antiepidemică de la punctele de intrare în ţară şi municipiu, fiind accentuată necesitatea întreprinderii unor măsuri suplimentare de profilaxie. S-a recomandat, de asemenea, ca la primele simptome, persoanele să se adreseze neapărat medicilor, iar reprezentanţilor mass-media li s-a solicitat ca în această perioadă să reflecte pe larg situaţia ce ţine de gripa pandemică şi să informeze populaţia în această problemă. 
Audiind informaţia, Comisia antiepidemică municipală a constatat că în R. Moldova se atestă deocamdată o situaţie mai bună la acest capitol, comparativ cu ţările vecine, România şi Ucraina. La moment există 4 categorii de risc, şi anume femeile gravide, copiii cu vârsta de până la 2 ani, bătrânii şi persoanele obeze. 
În context, Comisia extraordinară antiepidemică municipală a obligat conducătorii tuturor instituţiilor şi întreprinderilor din municipiul Chişinău, indiferent de forma de proprietate, să asigure în continuare executarea măsurilor în vederea profilaxiei gripei umane, provocate de noul virus gripal A (H1N1). Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va examina, la o şedinţă cu participarea proprietarilor şi administratorilor de rute, problemele ce ţin asigurarea cu spaţii optime la staţiile terminus de staţionare a transportului, pentru crearea condiţiilor igienice de odihnă şi refacere, alimentare, respectarea igienei personale pentru şoferi. De asemenea, la toate staţiile terminus urmează a fi create condiţii de igienizare, spălare, dezinfectare a unităţilor de transport şi salubrizare a teritoriului. 
La fel, conducătorii pieţelor urmează să asigure zilnic controlul respectării măsurilor privind profilaxia infecţiilor gripale umane provocate de noul tip de virus. Administraţia instituţiilor de învăţământ superior, mediu de specialitate, preuniversitar şi preşcolar şi administratorii de cămine vor examina necesitatea suplimentării instituţiilor cu lucrători medicali şi personal tehnic. De asemenea, la necesitate, în instituţiile de învăţământ vor fi întreprinse măsuri pentru reparaţia capitală a geamurilor, pentru a asigura respectarea regimului de aerisire a încăperilor. 
În acelaşi timp, Centrul municipal de medicină preventivă va monitoriza mersul vaccinării profilactice a persoanelor contra gripei sezoniere şi va monitoriza situaţia epidemiologică din municipiu şi va supraveghea implementarea măsurilor de combatere, prevenire şi control în gripa pandemică. 
De menţionat că practicarea regulilor de igienă personală constituie o strategie eficientă pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Astfel, cel mai important lucru îl constituie spălarea cât mai des pe mâini, consumul de lichide şi a alimentelor nutritive. Totodată, trebuie de evitat atingerea suprafeţelor ce ar putea fi contaminate cu virusul gripal, precum şi contactele apropiate cu persoanele bolnave. 
Hotărârea nr.3 din 2.11.2009 a Comisiei municipale antiepidemice.  
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău