Preluarea de bune practici din Județul Iași, în vederea dezvoltării sistemului municipal de protecție a dreptului copilului

   1020

O delegație a Primăriei Municipiului Chișinău, în frunte cu viceprimarul Angela Cutasevici și reprezentanți ai Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, efectuează în perioada 9-10 martie, curent, o vizită de studiu la Iași, România.

Astfel, pe durata a două zile, reprezentanții municipiului Chișinău s-au familiarizat cu modul de organizare și funcționare a serviciilor sociale din Municipiul Iași, în special pentru schimbul de experiență și preluarea de bune practici de la specialiştii ieșeni ai Direcției generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC).

De asemenea, programul delegației de la Chișinău a inclus vizite la instituțiile publice din Iași după cum urmează: Centrul de zi de recuperare pentru copii de vârstă mică, „Echilibru”; Serviciul Social Veniamin Costache (CTF și AP pentru copii); Centrul Maternal „Maternus” (gravide și cupluri mame-copii); Centrul de servicii sociale „I. Holban”; Centrul de resurse pentru copii din AMP-PF; Centrul social multifuncțional pentru tineri.

Totodată, în cadrul atelierelor tematice organizate la Iași, participanții au abordat problemele specifice ale dezvoltării serviciilor sociale din domeniul protecției drepturilor copilului. Tot aici au fost discutate subiecte ce țin de planificarea activităților, instrumentele necesare pentru o bună funcționare a centrelor sociale, participarea activă a specialiștilor, precum și comunicarea asertivă cu beneficiarii serviciilor.

În cadrul vizitei, viceprimarul Angela Cutasevici, a avut întrevederi cu Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu, Secretar General al Județului Iași, dar și cu Niculina Karaksony – director general adjunct al DGASPC Iași. În context, Angela Cutasevici le-a mulțumit oficialilor ieșeni pentru oportunitățile de a explora funcționalitatea serviciilor sociale dezvoltate în Municipiul Iași, în vederea preluării celor mai bune practici din domeniu.

E de menționat că vizita de studiu a fost facilitată de către Consulatul General al Republicii Moldova la Iași, cu suportul Consiliului Județean Iași și DGASPC. Inițiativa are ca obiective îmbunătățirea calității serviciilor sociale din domeniul sistemului de protecție a copilului.