Pagina oficială a Municipiului Chișinău

O delegație a Primăriei Chișinău a participat la prima întâlnire globală a „Parteneriatelor pentru orașe durabile”

   1121

Municipiul Chișinău a fost reprezentat în cadrul primei întâlniri globale a Programului Uniunii Europene „Parteneriate pentru orașe durabile”, desfășurată la Bruxelles, Belgia. Astfel, în perioada 7-9 martie 2023, o delegație a Primăriei Chișinău, în frunte cu viceprimarii capitalei Olga Ursu și Ilie Ceban, alături de Octavian Lungu, managerul proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, au participat la eveniment.

La lucrările primei ședințe a Comitetului de Coordonare a Programului UE ,,Parteneriate pentru Orașe Durabile”, reprezentanții municipiului Chișinău au avut oportunitatea să împărtășească experiențele lor cu reprezentanții altor orașe, prin schimbul de experiență și preluarea de bune practici.

În context, Primăria Chișinău a prezentat inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, desfășurată în cadrul Proiectului Uniunii Europene (UE) „MOVE IT like Lublin”. Obiectivele principale ce urmează a fi atinse prin implementarea proiectului sunt: îmbunătățirea politicilor de transport public la nivel municipal; elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă; sporirea capacității instituționale, în conformitate cu practicile UE în domeniu; creșterea calității managementului transportului public în Chișinău și Lublin prin implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovative; crearea Centrului de monitorizare a traficului etc.

De asemenea, în cadrul atelierelor tematice organizate, participanții au abordat problemele specifice ale dezvoltării durabile a orașelor. Atelierele au inclus subiecte ce țin de planificarea teritorială, gestionarea deșeurilor, calitatea apei, promovarea antreprenorialului, participarea cetățenilor, precum și economia circulară.

O tematică aparte în cadrul evenimentului a reprezentat provocările și oportunitățile în dezvoltarea durabilă a orașelor, în vederea îmbunătățirii infrastructurii urbane, de reducere a emisiilor de carbon pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

E de menționat că Parteneriatul pentru Orașe Durabile este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2018, în vederea încurajării orașele din întreaga lume să colaboreze și să dezvolte soluții durabile pentru provocările urbane. Inițiativa are ca obiective îmbunătățirea calității vieții în orașe, promovarea dezvoltării durabile și creșterea competitivității economice.