Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea caută soluţii pentru reconstrucţia Staţiei de Epurare din Chişinău

   1911

Primarul general Dorin Chirtoacă l-a primit pe Jean-Patrice Poirer, director pentru Europa de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală a Societăţii „Veolia-Eau”, din Franţa. La întrevedere au participat reprezentanţi ai Primăriei capitalei, conducerea SA „Apă-Canal Chişinău” şi membrii consiliului de administraţie ai întreprinderii. 
În perioada aprilie – mai a.c., reprezentanţii companiei „Veolia-Eau” au efectuat un studiu privind situaţia la Staţia de epurare a apelor din Chişinău, dar şi au propus soluţii pentru depăşirea problemelor. 
În acest context, Dorin Chirtoacă a menţionat că reconstrucţia Staţiei de epurare a apelor este una din priorităţile administraţiei Chişinăului. Primarul general a opinat că realizarea unor asemenea proiecte importante, precum este reconstrucţia Staţiei de epurare a apelor din capitală, poate fi efectuată doar în cadrul unui parteneriat public-privat. 
Potrivit lui Jean-Patrice Poirer, experţii societăţii „Veolia-Eau” au propus pentru reconstrucţia Staţiei de epurare implementarea unui program în două etape. Iniţial, pentru o perioadă de 4 ani, urmează a fi construită o ministaţie de prelucrare a nămolului, fapt care ar duce la înlăturarea mirosului neplăcut din oraş. În acelaşi timp, urmează a fi îmbunătăţit întreg sistemul de alimentare cu apă din Chişinău şi iniţiat programul de investiţii privind reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare. Costul lucrărilor la această etapă este de circa 8 mln. de Euro. După care, la a doua etapă, urmează reconstrucţia în întregime a Staţiei, lucrări ce ar putea costa până la 70 mln. de Euro. 
De asemenea, directorul pentru Europa de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală a Societăţii „Veolia-Eau” a ţinut să informeze că în majoritatea oraşelor din Europa proiectele de reconstrucţie a Staţiilor de epurare au fost realizate cu fonduri europene. 
În urma studiului efectuat de reprezentanţii companiei „Veolia-Eau”, SA „Apă-Canal Chişinău” va înainta spre examinare Consiliului municipal Chişinău un proiect de decizie privind demararea lucrărilor de reconstrucţie a Staţiei de epurare a apelor din oraş. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău