Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsurile de minimalizare a impactului temperaturilor caniculare asupra sănătăţii populaţiei din municipiul Chişinău

   2145

În scopul evitării impactului negativ al temperaturilor înalte asupra sănătăţii populaţiei în perioada de vară a anului 2009, a fost aprobat un plan operativ de intervenţie în perioada estivală.

Direcţia sănătăţii va organiza asistenţa medicală pentru populaţia afectată în timpul caniculei în condiţiile instituţiilor medico-sanitare publice municipale subordonate şi în punctele medicale amplasate provizoriu  în teritoriile de maximă aglomeraţie, în caz de declarare a stării de alertă în legătură cu instalarea valului de căldură. 

Serviciul Sanitar Veterinar de Stat şi Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice vor asigura monitorizarea permanentă a situaţiei vizând plasarea în exclusivitate a produselor alimentare salubre pe pieţele de consum, în conformitate cu actele normative în vigoare referitoare la domeniul alimentar.

Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii va monitoriza  situaţia privind dislocarea reţelei unităţilor de comerţ, care pun la dispoziţia consumatorilor băuturi răcoritoare, cvas şi îngheţată.

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport  şi Direcţia municipală pentru protecţia copilului  vor asigura  monitorizarea situaţiei vizând respectarea regimului de activitate în perioada caniculară în instituţiile subordonate şi taberele de odihnă pentru copii.

Preturile de sector şi primăriile localităţilor din componenţa municipiului Chişinău: 

 - Vor menţine sub control situaţia şi, în caz de necesitate, vor acorda ajutorul solicitat de către subdiviziunile amplasate în teritoriul deservit.

-Vor întreprinde măsurile necesare întru pregătirea reţelei comerciale municipale pentru asigurarea cetăţenilor cu băuturi răcoritoare pe întreaga perioadă a sezonului canicular. 

- Vor elibera suplimentar, pe durata perioadei estivale, autorizaţii pentru comercializarea la tarabă a băuturilor răcoritoare, cvasului şi îngheţatei pe străzile cu flux sporit de pietoni şi în locurile de agrement şi odihnă.

Direcţia situaţii excepţionale a municipiului Chişinău va asigura securitatea locurilor de agrement şi odihnă (păduri, parcuri etc.), cu sensibilizarea activă a populaţiei şi aplicarea măsurilor de prevenţie a cazurilor de incendiu în perioada caniculară.

Planul operativ de intervenţie în perioada estivală, în scopul minimalizării impactului negativ al temperaturilor înalte asupra sănătăţii