Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsuri suplimentare de prevenire a gripei pandemice A (H1N1)

   2011

În municipiul Chişinău, testele de laborator confirmă prezenţa virusului gripal pandemic A (H1N1) în circa 10 la sută din numărul total al adresărilor cetăţenilor privind suspecţii la gripa pandemică sau diferite viroze respiratorii. Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie Luminiţa Suveică, director interimar al Direcţiei municipale a sănătăţii. De asemenea, circa 30 la sută din pacienţii care au fost confirmaţi ca fiind bolnavi de gripa A (H1N1) sunt spitalizaţi, ceilalţi sunt trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţilor le sunt distribuite medicamentele la domiciliu, inclusiv aceştia îşi administrează singuri preparatul „Tamiflu”. 
La data de 3 decembrie a.c., în instituţiile medicale municipale au fost reprofilate 74 de paturi, actualmente în spitale mai sunt încă 40 de locuri libere pentru bolnavii de gripă pandemică. 
Potrivit lui Iurie Pânzaru, medic-şef sanitar de stat al municipiului Chişinău, în ultimul timp vigilenţa cetăţenilor împotriva gripei pandemice este mult mai sporită. Bolnavii se adresează mai devreme la medic, din această cauză în ultima săptămână s-au înregistrat în mare parte forme uşoare de îmbolnăvire cu infecţii virale. Iurie Pânzaru a informat că până acum în Chişinău au fost înregistrate cazuri de infecţie gripală de tip nou A (H1N1) în  49 de grădiniţe, 99 de şcoli, 15 colegii şi 13 universităţi. Medicul-şef sanitar de stat al capitalei a precizat că în unele mijloace private de trasnport public se mai atestă nereguli în ceea ce priveşte realizarea măsurilor de prevenire a infecţiei la gripa pandemică. 
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a comunicat că pe parcursul săptămânii curente în instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiu se va desfăşura campania de popularizare a educaţiei pentru sănătate în profilaxia gripei pandemice cu genericul „Ştim cum să ne protejăm de gripa A (H1N1)”. Copiii care vor prezenta cele mai inspirate lucrări vor fi premiaţi. În acelaşi timp, în şcoli manifestările de Crăciun se vor serba într-un mod mai restrâns. 
La rândul său, directorul Direcţiei comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii, Vladimir Nirca, a subliniat că pe parcursul ultimei săptămâni serviciile responsabile au verificat 228 de cantine municipale şi unităţi de comerţ de alimentaţie publică, dar şi 25 de pieţe. Pentru nerespectarea normelor sanitare, în 15 instituţii de alimentaţie publică, 2 unităţi comerciale şi o piaţă a fost suspendată activitatea. 
Referindu-se la subiect, viceprimarul de Chişinău, Mihai Furtună, a făcut un apel către orăşeni de a evita să cumpere produse în locuri neautorizate. Până acum, au fost întocmite 60 de procese-verbale pentru practicarea comerţului neautorizat, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 200 mii lei. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat penalizarea administratorilor de rute care nu respectă măsurile de prevenire a gripei pandemice şi normele sanitare, până la suspendarea activităţii şi lipsirea de dreptul de a presta servicii de transportare a pasagerilor. Edilul capitalei a menţionat că înainte de sărbători va creşte fluxul de vizitatori în pieţe, motiv pentru care urmează a fi atrasă o atenţie sporită respectării normelor sanitare şi a curăţeniei pe teritoriul acestor unităţi comerciale. De asemenea, în aceste condiţii, Dorin Chirtoacă a cerut să fie revăzute regulile de comercializare şi ajustate condiţiilor actuale. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău